Prvi osuđenici u državni zatvor ulaze početkom novembra: Ko će biti stanari bh. Alcatraza

Zavod za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH počeo je primati prve pritvorenike ubrzo nakon završene obuke za novozaposlene u septembru ove godine, potvrđeno je za Oslobođenje iz Ministarstva pravde BiH.
Saznajemo da je u Zavodu trenutno 40-ak pritvorenika, s tim da se taj broj stalno mijenja, a prebacivanje prvih zatvorenika trebalo bi početi za 15-ak dana.

Bilal i Božić
– Početkom novembra trebalo bi da počne prebacivanje svih zatvorenika koji su osuđeni pred Sudom BiH i koji će biti korisnici našeg zavoda. Upravo prikupljamo spiskove iz svih zatvora i iz ministarstava pravde RS-a i Federacije BiH i pravimo planove o prebacivanju, kazao je za Oslobođenje v. d. upravnika državnog zatvora Siniša Perković.
Iz Ministarstva pravde BiH potvrdili su nam da konkursna procedura za izbor i imenovanje upravitelja Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH još nije završena.
– Očekujemo da će premještanje svih zatvorenika, a koji kaznu izdržavaju u entitetskim zavodima, biti završeno do kraja tekuće godine, sukladno planu i dinamici koju su odredili Ministarstvo pravde BiH i Zavod za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH, kažu iz Ministarstva pravde BiH.

Trenutno traje konkursna procedura za izbor i imenovanje upravitelja Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH

Iako nije potvrđeno ko će od osuđenika biti prebačen u državni zatvor, gdje će nastaviti izdržavanje kazne, pretpostavlja se da će iz KPZ-a Zenica to biti Zijad Turković, koji je zbog pet ubistava i drugih krivičnih djela osuđen na 40 godina zatvora, braća Mato i Blago Šimić, koji su osuđeni na 13, odnosno osam godina zatvora zbog organizovanog kriminala i prekograničnog krijumčarenja droge, držanja eksploziva, te za prijetnje tadašnjem policijskom komesaru MUP-a ZHK-a, Husein Bosnić, zvani Bilal, neformalni vođa vehabija u BiH, koji je osuđen na sedam godina zatvora zbog podsticanja na terorističku aktivnost, vrbovanja radi terorističkih aktivnosti i organizovanja terorističke grupe.
Pretpostavlja se da bi trebala biti prebačena i Azra Bašić, osuđena na 14 godina zatvora zbog ratnog zločina, te Maksim Božić, koji je namjeravao izvršiti napad na zgrade MUP-a i SIPA u Tuzli. Božić je trenutno u KPZ-u Tuzla.
Trebali bi biti prebačeni i Edin Džeko, osuđen na 13 godina, Muhidin Bašić (osuđen na sedam godina zatvora zbog silovanja tokom rata), Vehid Subotić (14 godina zbog zločina nad civilima na području općine Zenica)…
Među onima koji bi kaznu trebali služiti u novom zatvoru je i nekoliko osuđenika koji se trenutno nalaze u KPZ-ima RS-a. Iz Ministarstva pravde RS-a kažu da trenutno ne mogu govoriti o preciznom broju osuđenih osoba koje bi bile upućene na izdržavanje preostalog dijela kazne u Zavod u Istočnom Sarajevu.

Ždrale i Batko
– Očekujemo konsultacije sa predstavnicima Ministarstva pravde BiH, a Ministarstvo pravde u Vladi RS-a će obaviti potrebne analize sa rukovodiocima kazneno-popravnih zavoda u RS-u, kažu u ovom ministarstvu.
Ipak, pretpostavlja se da će među tim osuđenicima biti Đorđe Ždrale, koji je osuđen na 20 godina zatvora zbog ubistva Ljubiše Savića Mauzera, nekadašnjeg načelnika Uprave policije RS-a, Veselin Vlahović Batko, koji služi kaznu od 42 godine zatvora zbog ratnog zločina počinjenog 1992. u sarajevskim naseljima Grbavica, Vraca i Kovačići, te Milenko Lakić, koji je osuđen kao član organizovane kriminalne grupe Zijada Turkovića na 35 godina zatvora zbog ubistava.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe