6.9 C
Bihać
Nedjelja, 4 Decembra, 2022

Prošlo je 28 godina od Švabinog historijskog “Ne”

IZVORavaz.ba

Prije 28 godina na današnji dan legendarni nogometni trener Ivica Osim Švabo dao je historijsku i najpoznatiju svoju izjavu koju mnogi i danas pamte. Kao selektor Jugoslavije obratio se novinarima u Beogradu tri sedmice prije početka Evropskog prvenstva 1992. godine u Švedskoj.

Popularni “Štraus s Grbavice” tada je sa suzama u očima saopćio da podnosi ostavku na selektorsko mjestu zbog početka agresije na Bosnu i Hercegovinu.- Ostavka je, ovako, najdirektnija stvar, da kaže čovjek: odlazim i gotovo je. Opet vam kažem, a to sam već ponovio, da ne vjerujem da mogu da idem, niti ću ići, ni u Firencu ni u Švedsku. Sve što mogu da napravim, ovako ljudski, i ako me neko bude pitao, tu nema problema nikakvih, to je moj privatni gest, a vi ga možete protumačiti kako hoćete… To je neka moja lična odluka, a ja neću da govorim radi čega i da objašnjavam, vi vrlo dobro znate. Ali ako ništa drugo, i ono jedino što mogu da učinim za taj grad, bar da se i vi sjetite da sam se rodio u Sarajevu, a znate šta se dešava – rekao je Osim.

Već 31. maja, Jugoslaviju je UEFA izbacila sa Eura odlukom Ujedinjenih nacija, a umjesto nje je išla Danska koja je i osvojila Evropsko prvenstvo.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe