1.7 C
Bihać
Petak, 8 Decembra, 2023

Prošlo je 25 godina od akcije “Oluja”: Šta je ona značila za BiH i Bihać

Operacija “Oluja” bila je najvažnija bitka u hrvatskom Domovinskom ratu, koja je dovela do konačne pobjede nad Srpskom vojskom Krajine, ali i jedna od najvažnijih strateških pobjeda Armije Republike BiH koja je odigrala značajnu ulogu u okončanju rata u našoj zemlji. Također, “Olujom” je počelo najveće pomjeranje naroda u jugoslavenskim ratovima – oko 200.000 Srba bilo je prisiljeno napustiti svoje domove.

Akcija je počela prije tačno 25 godina, 4. augusta 1995., a vodili su je Hrvatska vojska i MUP Republike Hrvatske uz pomoć Armije RBiH i Hrvatskog vijeća obrane.

Pored potpunog sloma i nestanka paradržave Republike Srpske Krajine, akcija “Oluja” dovela je do konačnog kraja postojanja Autonomne pokrajine Zapadna Bosna, a probijena je i dugogodišnja opsada područja grada Bihaća.

Hrvatska vojska je akcijom “Oluja” oslobodila čak 18 posto svoje teritorije, čime je uspostavljena gotovo cjelokupna kontrola nad državom, osim područja istočne Slavonije koje je ostalo pod srpskom kontrolom. Područje istočne Slavonije tek je 1996. godine uz pomoć Ujedinjenih nacija mirno reintegrisano u sastav Republike Hrvatske.

Što se tiče strateške pobjede Armije RBiH i HVO-a, akcijom “Oluja” spojene su slobodne teritorije dviju zemalja, čime je ojačan preduslov za pokretanje akcija “Sana”, “Maestral” i “Južni potez” kojima su oslobođeni Bosanska Krupa, Bosanski Petrovac, Ključ, Kulen Vakuf, Bosanska Otoka i Sanski Most te Jajce i Drvar.

Zanimljivo je da su oslobođeni i Mrkonjić Grad i Šipovo koji su u Daytonu vraćeni Republici Srpskoj.

Najkontroverzniji dio akcije je stradanje srpskih civila i njihovo napuštanje domova te odlazak na teritoriju Republike Srpske i Srbije. Zvanični Beograd danas smatra da je riječ o etničkom čišćenju, dok Zagreb zastupa tezu da je sama srpska vlast organizovala evakuaciju građana.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe