Pronađen prvi video na kojem se čuje glas kralja Aleksandra Karađorđević

IZVORavaz.ba

Objavljen je rijedak videosnimak, nastao u vili Aleksandra I Karađorđevića na ostrvu Bled 1933. godine. Policajac koji je uhvatio ubicu Aleksandra I daje izjavu. Dole desno je Vlado Černozemski, atentator.

Na njemu se vidi kralj prilikom prijema Flidera, tadašnjeg ministra Čehoslovačke, koji je bio u posjeti Jugoslaviji, prenosi Istorijski zabavnik.

Osim videozapisa, činjenica da je kao svjedočanstvo o ovom događaju ostao i zvučni zapis na kome se mogu čuti glasovi kralja Aleksandra i ministra Flidera, čini ovaj snimak jedinstvenim dokumentom historije.

Na snimku se čuje kako kralj Aleksandar upućuje pozdrave čehoslovačkom narodu i njegovom predsjedniku Masariku. Ministar se zahvaljuje na toplom prijemu i lijepom vremenu koje je proveo na Bledu.

Već sljedeće godine, 9. oktobra 1934. kralj Aleksandar je ubijen u Marselju, ispred Palate Burze, u 16 sati i 20 minuta. Imao je samo 45 godina.

Terorista Vlado Černozemski, pripadnik Unutrašnje makedonske revolucionarne organizacije, usmrtio je kralja Jugoslavije sa četiri metka, a jednim je lakše ranio francuskog ministra vanjskih poslova Luja Bartua, koji je usljed neadekvatne medicinske pomoći iskrvario i umro.

Napad su organizirale ekstremističke hrvatske organizacije i VMRO, zbog namjere da otcjepe Hrvatsku i Makedoniju od Kraljevine Jugoslavije. U napad su bile umiješane i strane sile, u prvom redu Musolinijeva Italija, koja je imala teritorijalne pretenzije na jadransku obalu.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe