22.7 C
Bihać
Ponedjeljak, 23 Maja, 2022

Proizvodnja mlijeka u Federaciji BiH u posljednje tri godine u porastu

Iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva saopćeno je da se prema podacima iz Registra poljoprivrednih gazdinstava bilježi rast proizvodnje mlijeka u ovom bosanskohercegovačkom entitetu u posljednje tri godine.

Tako je u 2019. godini proizvedeno 127,9 miliona litara, 2020. godine 135,4 miliona litara, a 2021. godine 140,9 miliona litara mlijeka.

U sistemu proizvodnje mlijeka u FBiH broj grla uvećan je za 1.514 u prošloj godini, a nabavku je podržalo Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva kroz kapitalne investicije. U FBiH trenutno je 988 pravnih i 4.291 fizička osoba koji se bave proizvodnjom mlijeka.

Proizvođači mlijeka u FBiH iz budžeta FBiH imaju podršku po proizvedenoj litri mlijeka od 0,27 KM/l za fizičke osobe i 0,29 KM/l za poljoprivredne obrte i pravne osobe. Pored ove podrške kantoni su na različite načine podržali ovu proizvodnju iz kantonalnih budžeta. Proizvođači u drugom entitetu imaju manju podršku i ona iznosi 0,25 KM/l mlijeka za sve proizvođače.

– Da bismo zadržali i planirali daljnji rast proizvodnje mlijeka u ovoj godini zbog poskupljenja mineralnih đubriva i drugih inputa poljoprivrednim proizvođačima potrebna je veća podrška kako bi proizvodna cijena mlijeka uz poticajne mjere svih nivoa vlasti, i uz eventualno povećanje otkupne cijene mlijeka garantovala održivost i daljnji razvoj ove proizvodnje – kazao je federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić, saopćeno je iz ovog ministarstva, prenio je Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se