Profesorica koja je studente u Sarajevu nazvala “kerovima” ostala bez posla

Farmaceutski fakultet Univerziteta u Sarajevu raskinuo je ugovor o daljem angažmanu doc. dr. Edise Trumić. Prema ovoj odluci, Trumić neće izvoditi nastavu na ovom fakultetu, a zbog neprimjerenog ponašanja i vrijeđanja.

Odluka je uslijedila nakon što se prošle sedmice u javnosti pojavio snimak sa online predavanja održanog 6. januara, nakon kojeg su studenti tražili smjenu profesorice tvrdeći ih je nazvala “kerovima”. S druge strane, Trumić je negirala da je uopće održala bilo kakvo predavanje.

Uprava Farmaceutskog fakulteta navodi da je Trumić angažovana nakon iznenadne bolesti doc. dr Selme Škrbo, zbog čega su bili primorani da u vrlo kratkom vremenskom periodu osiguraju odvijanje procesa nastave iz nastavnog predmeta Klinička farmacija. Pristupili su rješavanju problema na najjednostavniji mogući način, a to je angažman nastavnika sa drugih visokoškolskih ustanova u Bosni i Hercegovini. Pomoć su zatražili od Univerziteta u Tuzli i to sa Farmaceutskog fakulteta.

– Na prijedlog Farmaceutskog fakulteta Senat UNSA je odobrio angažman doc. dr Edise Trumić kao vanjske saradnice kako bi se nadomjestila kolegica koja je na bolovanju. Međutim, komunikacija između doc. dr Edise Trumić i studenata koji su slušali nastavu nije uspostavljena na odgovarajući način čak je bilo i slučajeva vrijeđanja koji ne trebaju biti zastupljeni u akademskoj zajednici. Nakon sastanka koji smo u ponedjeljak održali sa studentima i nastavnicom donijeli smo odluku da se raskida ugovor o daljem angažmanu doc. dr Edise Trumić po pitanju izvođenja nastave na fakultetu – stoji su saopćenju Uprave Farmaceutskog fakulteta.

Istaknuto je da ne odobravaju i osuđuju neprimjereno ponašanje nastavnika koji trebaju kao članovi akademske zajednice zastupati visoke standarde komunikacije i biti svijetli primjer najboljem dijelu našeg društva, odnosno studentima, kako se ponašati u svim društvenim procesima.

– U potpunosti dajemo podršku našim studentima u načelu poštivanja njihovog integriteta i dostojanstva. Nastavno osoblje Farmaceutskog fakulteta UNSA daje značajan doprinos u izgradnji ličnosti naših studenata, te svojim radom doprinose razvijanju moralnih principa, kulture, akademskog odnosa studenata i profesora, te u teškom periodu pandemije intenzivira ove vrijednosti. Iskreno se nadamo da se neće više nikada desiti ovakav slučaj niti na jednoj organizacionoj jedinici – zaključuju u saopćenju.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe