Prof. dr. Sebija Izetbegović upozorava: Prijeti kolaps zdravstva

“Situacija postaje vrlo ozbiljna i očekujem rast. Svaki dan raste broj zaraženih. Zemlje regiona obaraju loše rekorde. Pretpostavljam da nas sličan scenarij čeka”, izjavila je za N1 generalna direktorica KCUS-a prof. dr. Sebija Izetbegović.

Dodaje da je u Podhrastovima trenutno 52 bolesnika, od čega devet u intenzivnoj njezi.

“100 uposlenika KCUS-a je raspoređeno za rad u Podhrastove koji su punkt naše infektivne klinike, što znači da oni ne mogu raditi svoje redovne poslove. Kroz trijažne šatore KCUS dnevno prolazi preko 3.000 pacijenata, koji trebaju našu uslugu. Uz redovna bolovanja uposlenika i godišnje odmore, sada se pojavljuje problem sa covid pozitivnima i onima koji su imali kontakt pa moraju u samoizolaciju. Trenutno imamo oko 30 pozitivnih i 17 u samoizolaciji, znači ukupno 47 van rada zbog COVID-19”, ističe Izetbegović.

Poznato je da je KCUS jedina ustanova u KS koja liječi bolesne od COVID 19, ali i pruža tercijarnu i sekundarnu zdravstvenu zaštitu.

“Tim režimom radimo od 31. januara 2020. i ljudi postaju umorni. Ja nisam nikako koristila godišnji odmor, neki od mojih saradnika jesu, ali mali broj dana. Ozbiljno i predano radimo da pomognemo bolesnicima. Ogroman je pritisak na KCUS. Kako će se situacija odvijati mi ćemo se prilagođavati. Ako bude izuzetno povećan broj bolesnih od COVID-19 naravno da može doći i do kolapsa u zdravstvenom sistemu. Prodor virusa među zaposlene je najveća opasnost. Tada je sasvim svejedno koliko i kojih lijekova i aparata imate, ako nema onih koji time upravljaju”, naglasila je prof. dr. Sebija Izetbegović.

Podsjetimo, u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu tokom protekle noći testirana su 394 uzorka na prisustvo koronavirusa, a pozitivnih je bilo 147.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe