14.5 C
Bihać
Subota, 23 Septembra, 2023

Prof. dr. Sebija Izetbegović: Primljena su tri pacijenta iz Kine, urađeni su testovi, rezultate ćemo dobiti večeras

Direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu kazala je danas na konferenciji za novinare da su u Klinici na Podhrastovima smještena trojica državljana Kine za koje se sumnja da su zaražena koronavirusom.

– Šire se panične informacije. Priča se da Klinički centar nije spreman. Istina je da su dovezena tri pacijenata koji su turisti iz Kine i koji su imali simptome gripe. Oni su bili smješteni na Dobrinji. Do večeras ćemo imati podatke. Nema nikakve dramatične situacije – rekla je Izetbegović.

Osvrnula se i na situaciju s osnovcima koji su bili u Milanu.

– Nema potpuno istinite informacije kada je riječ o djeci iz Milana. Ne znamo koliko su vremena provela u Italiji, ali znamo da su se vratila u Sarajevo. Čudno je da su djeca upućena vani u ovakvoj situaciji. Klinički centar je obustavio sva službena putovanja. Obustavljamo godišnje odmore. Imamo posebno stanje pripravnosti i potpuno smo spremni. Izolatorij nije obaveza Kliničkog centra, nego Zavoda. Oni su trebali da brinu da bude oformljen na pravom mjestu – ističe Izetbegović.

Kako je naglasila, svi timovi su spremni, prostorije u Klinici u Podhrastovima su pripremljene.

– To su prostorije koje pri otvaranju vrata usisavaju zrak u prostoriju. Imamo takve sobe i potpuno poseban ulaz. Sve pacijente odatle smo izmjestili na Klinički centar u vrlo komforne prostore. Važno je da znate da su to prostorije koje su adekvatne za liječenje koronavirusa. Oformili smo specijalne timove, anesteziologe, mikrobiološke službe, medicinske sestre – kazala je Izetbegović.

Istaknula je da neće biti nikakvog miješanja pacijenata.

– Na raspolaganju imamo 20 kreveta, a ako trojica državljana Kine budu pozitivna, onda ćemo zahtijevati da se sve zdravstvene ustanove u Kantonu Sarajevo uključe u ovaj problem – kazala je.

Istaknula je da su svi testovi poslani u Kliniku za mikrobiologiju te da će rezultati biti poznati večeras.

Docent Rusmir Baljić je, također, kazao da se svi u Kliničkom centru pripremaju za ovaj dan već 20-ak dana.

– Sinoć se da, tako kažem, zakuhalo, kada je javljeno da su tri pacijenta iz Kine primljena. Oni su od subote kod nas, mjeri im se temperatura. Nakon pregleda, uzeti su nalazi i moram vam reći da mi se čini da ne bi trebalo da budu zaraženi, ali ipak krajnja potvrda će doći kada stignu nalazi s mikrobiologije.

Istaknuo je da su, i ako budu pozitivni nalazi, svi spremni.

– Terapije za virus nema, lijekovi su još u eksperimentalnoj fazi. Kontaktirat ćemo kolege iz Italije i Irana i možemo vidjeti kako se oni ponašaju oko toga. Nije pitanje da li će koronavirus stići u BiH. On će doći, ali je najbitnije da kažem da imamo sve kapacitete da se brinemo za to – rekao je Baljić.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe