Prof. dr. Almir Badnjević o namjeri Dodika: Formiranje nove Agencije za lijekove nije moguće bez formiranja nove države

IZVORavaz.ba

Ne ulazeći u motive zbog kojih RS, kao niži nivo vlasti, želi suspendirati državni zakon, prof. dr. Almir Badnjević, direktor Verifikacionog laboratorija Verlab, pojasnio je besmisao i posljedice namjere NSRS da sutra usvoji entitetski zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima.

Ovakav prijedlog predviđa formiranje entitetske Agencije za lijekove, čime bi se razvlastila postojeća Agencija na nivou BiH.

– Potrebno je znati da se Agencija za lijekove i medicinska sredstva u svakoj zemlji formira na osnovu međunarodnih direktiva/regulativa koje uređuju oblast lijekova i medicinskih sredstava globalno. Na isti način je u vrijeme ministra Sredoja Novića formirana i ova Agencija u Bosni i Herzegovini.

Potrebno je također znati da je samo jedna Agencija iz Bosne i Hercegovine priznata van granica BiH. U slučaju formiranja nove (što je nemoguće bez formiranja i nove države) ponovo bi morala biti formirana u skladu sa tim istim međunarodnim direktivama. U ovom slučaju čak po strožijim pravilima, zbog novih regulativa koje su stupile na snagu u međuvremenu. U konačnici, koliko se god sviralo, pjevalo i tamburalo na različitim lokacijama, klasifikaciju kisika ne rade nacionalne Agencije, nego je to regulisano standardima na međunarodnom nivou, gdje je jasno definirano šta je industrijski, a šta medicinski kisik, tako da ne znam šta će se s ovim “riješiti”. Pretpostavljam da je sljedeći korak mijenjanje i suspenzija međunarodnih standarda – navodi prof. dr. Badnjević.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe