Produžen rok za uplatu novca za nabavku vakcine, Vlada FBiH ima još pet dana

Ministarstvo civilnih poslova BiH obavijestilo je bh. javnost da je produžen rok za uplatu preostalog iznosa za nabavku vakcina protiv koronavirusa do 23. decembra ove godine.

Ova informacija stiže nakon što je Vijeće ministara upozorilo Vladu FBiH da nisu uplatili novac do 15. decembra, čime je ugrožena nabavka.

“Svjesno veoma kratkog roka datog za uplatu preostalog dijela sredstava, Ministarstvo civilnih poslova BiH je na dan dobivanja zahtjeva od COVAX-a odmah uzvratilo odgovor zatraživši ekstenziju predstavljenog roka za uplatu preostalih sredstava u ime BiH. Ministarstvo civilnih poslova BiH obavještava sve građane Bosne i Hercegovine da se broj naručenih doza 1.232.000, dovoljan za vakcinalnu pokrivenost 20% stanovništva BiH, odnosi samo na prve narudžbe koje su nadležne zdravstvene institucije zatražile u skladu s jasnim instrukcijama COVAX-a”, naveli su.

U saopćenju iz MCP-a kažu da su, slijedeći iskazane potrebe nadležnih zdravstvenih institucija BiH, potpisali Ugovor o preuzimanju obveza (aranžman o obveznoj kupovini) s Globalnim savezom za vakcine (GAVI).

“Slijedeći potpisani ugovor između Ministarstva civilnih poslova BiH i GAVI-ja, potpisan je ‘Sporazum o međusobnim pravima i obvezama u vezi s nabavkom vakcina putem mehanizma za globalni pristup vakcinama za sprečavanje COVID-19’ s nadležnim zdravstvenim institucijama u BiH, kojim su nadležne zdravstvene institucije preuzele obveze definirane ugovorom s GAVI-jem. U zadanom roku uplaćen je avans u iznosu od 20 procenata ukupnog iznosa, čime je zadovoljen prvi uvjet GAVI-ja prema zemljama potpisnicama ugovora”, saopćeno je te su u nastavku podsjetili na tok dešavanja.

Na sastanku koji je održan 27.11.2020. godine u Doboju, kojem su prisustvovali premijeri i ministri zdravstva entiteta, predstavnici Brčko distrikta i Ministarstva civilnih poslova, predstavljena je informacija o tome da nijednu od četiri predložene opcije finansijske garancije GAVI nije prihvatio.

Na tom sastanku su oba premijera izjavila da će osigurati sredstva za naručene vakcine.

Ubrzo zatim, 10.12.2020. godine, Ministarstvu civilnih poslova BiH kao potpisniku Ugovora uslijedio je zahtjev COVAX mehanizma za uplatu preostalog dijela sredstava prema GAVI-ju s rokom ne kasnijim od 15.12.2020. godine.

Ministarstvo civilnih poslova BiH je promptno uputilo poziv nadležnim zdravstvenim institucijama, a na temelju članka 4. Sporazuma o međusobnim pravima i obavezama u vezi nabavke cjepiva putem mehanizma za globalni pristup cjepivu za sprјečavanje COVID-19 (COVAX), sa ciljem uplate preostalog dijela sredstava.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Odjel za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta BiH su u traženom vremenskom okviru izvršili uplatu preostalog dijela sredstava prema Ministarstvu civilnih poslova BiH dok je Federalno ministarstvo zdravstva dostavilo odgovor da su financijska sredstva za ove namjene planirana u budžetuFederacije BiH za 2021. godinu.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe