4.6 C
Bihać
Nedjelja, 4 Decembra, 2022

Prodali skoro četiri milijarde maski: Koliko je zaista kvalitetna zaštitna oprema iz Kine?

IZVORavaz.ba

Kina je od marta prodala skoro četiri milijarde maski u inozemstvo, saopćili su zvaničnici ove države pokušavajući razbiti sumnje u kvalitet njihove zaštitne opreme, prenosi AFP.

Iako broj zaraženih koronavirusom u najmnogoljudnijoj državi svijeta opada, Peking je ohrabrio tvornice da povećaju proizvodnju sanitetskog materijala.

Odbacili hiljade testova
Pandemija u cijelom svijetu usmrtila je više od 60.000 osoba, a mnoge države suočavaju se s nedostatkom zaštitne opreme.

Kina je od 1. marta izvezla 3,86 milijardi maski, 37,5 miliona komada zaštitne odjeće, 16.000 respiratora i 2,84 miliona testova za COVID-19 u više od 50 zemalja.

Kineska carina potvrdila je da je izvoz medicinske isporuke bio vrijedan 1,4 milijarde dolara (približno 1,3 milijarde eura).

No, brojne države, uključujući Nizozemsku, Filipine, Hrvatsku, Tursku i Španiju, žalile su se na nestandardne ili neispravne medicinske proizvode koji se isporučuju iz Kine.

Nizozemska vlada povukla je prošle sedmice 600.000 maski iz pošiljke od 1,3 miliona komada koje nisu ispunile standarde kvaliteta.

Kina je odgovorila da je proizvođač “jasno rekao da maske nisu hirurške”. Španija je, također, odbacila hiljade brzih testova nakon što je prošle sedmice otkrila da su nepouzdani. Testove je poslala neovlaštena kineska kompanija.

Različiti faktori
Kineski zvaničnici reagirali su saopćenjem da navodi o neispravnoj medicinskoj opremi “ne odražavaju potpune činjenice”.

– Postoje različiti faktori, među kojima i taj da Kina ima drugačije standarde u odnosu na druge države. Čak i nepravilna upotreba može dovesti do sumnje u kvalitet – rekao je Đijan Fan, službenik ministarstva trgovine.

Peking je prije nekoliko dana pooštrio propise za izvezenu medicinsku opremu, zahtijevajući da proizvodi ispunjavaju i domaće i standarde zemalja u koje se izvoze.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe