17.6 C
Bihać
Ponedjeljak, 8 Augusta, 2022

Probiotici čuvaju zdravlje jetre

IZVORavaz.ba

Jetra je organ koji obavlja više od 500 funkcija da bi nas održala u životu. Njen značaj nas, međutim, nimalo ne sprečava da je konstantno zloupotrebljavamo. Jedan od najčešćih načina na koji to radimo jeste alkohol u kombinaciji s nezdravom i masnom hranom, posebno kasno uvečer. Novo istraživanje je, međutim, na tragu rješenja za sprečavanje takve štete.

Inspirirani studijama koje ukazuju na to da dobro zdravlje stomaka može poboljšati zdravstveno stanje srca i mozga, naučnici s Univerziteta Amory odlučili su testirati može li običan probiotik (Lactobacillus rhamnosus GG ili LGG) zaštititi jetru od oštećenja.

Unapređuje reakciju antioksidanasa na jetru

Studija je provedena na laboratorijskim miševima, koji su ili hranjeni ishranom koja je sadržala LGG probiotike ili običnom hranom. Nakon dvije sedmice, njihovi nalazi su pokazali da su miševi koji su dvije sedmice uz ishranu uzimali i probiotike imali manja oštećenja jetre u odnosu na one koji ih nisu uzimali.

Istraživači vjeruju da su probiotici utjecali na povećanje nivoa Nrf2 proteina u njihovim organizmima. Taj protein je poznat po tome što regulira antioksidanse koji neutraliziraju slobodne radikale. LGG probiotik unapređuje reakciju antioksidanasa na jetru, štiteći je tako od djelovanja oksidanasa koje proizvode lijekovi kao što su paracetamoli.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se