PROBIJEN ROK IZGRADNJE SPORTSKE DVORANE U BIHAĆU // Klubovi iz Bihaća primorani utakmice igrati u V. Kladuši i školskim dvoranama

Rok za izgradnju sportske dvorane u Bihaću je već probijen, a prema onom što se može pogledati na licu mjesta, završetak radova još se ne nazire, tako da će rok u značajnoj mjeri biti pomjeren.

Ovo je već postala nepisana praksa u našem okruženju, a ko snosi odgovornost za probijanje rokova, pa i troškova, do sada nije bilo poznati, s obzirom da niko u značajnijem obimu nije odgovarao za takve propuste.

Sportska dvorana u Bihaću je najavljena kao jedan od značajnijih projekata u posljednjih 5 godina kada je u pitanju budžet Grada Bihaća, čak je i prilikom potpisivnaja ugovora za izviđenje radova, naglašeno da su sredstva osigurana i da neće biti poteškoća za realizaciju i završetak izgradnje, odnosno rekonstrukcije sportske dvorane.

Međutim, rok završetka radova je bio mart 2021. godine, a klubovi još nisu ušli u novu dvoranu, a trenutak kada će se to dogoditi po svemu sudeći još nije blizu.

Od početka radova, rok za završetak je bio kako je vidljivo na slici, devet mjeseci, rok je probijen već dva mjeseca, a da li ćemo čekati još devet mjeseci, ostaje nam da vidimo.

Sve ovo ne bi toliko stvaralo probleme, jer smo na to navikli, ali broj sportskih klubova koji su vezani za ovu dvoranu i broj takmičara, ovom problemu daje na snazi.

Ovo nam je potvrdio i predsjednik Gradskog sportskog saveza, Saša Smiljanić, koji je kazao da su sezonu 2020/2021 koja je na završetku, članice Gradskog sportskog saveza Bihać većinom uspjele završiti, ali uz mnogo problema vezanih za trenažni proces i nedostatak finansijske podrške, jer su u nekim sportovima morali igrati domaće utakmice u drugim općinama Kantona, a samim tim i troškovi takmičenja su viši.

“Ukoliko bi u novu sezonu 2021/2022 ulazili sa istom situacijom, bez gradske dvorane, klubovi bi bili u evidentno teškoj situaciji ali mislim da bi uz našu pomoć i gradske uprave uspjeli omogućiti minimalne uslove za održavanje domaćih utakmica i trenažni proces te veću novčanu podršku.”, kaže Smiljanić za naš portal.

Na pitanje da li u sportskom savezu imaju plan “B” ukoliko se sportska dvorana ipak ne završi za narednu sezonu, Smiljanić odgovara: “Činjenica da smo već preko godine u epidemiološki komplikovanoj situaciji u kojoj su svake sedmice moguće neke nove mjere zdravstvene zaštite koje utiču na cjelokupno društvo, a posebno na sportske aktivnosti nama usložnjava sve planove. Ukoliko gradska dvorana ne bude u funkciji tokom septembra, sportska sala srednje elektrotehničke škole Bihać, čiju smo rekonstrukciju mi pokrenuli prije skoro 2 godine, u kojoj je djelomično izvršena obnova te koja sad ima zadovoljavajuće grijanje a imamo obećanje direktora da će ove godine obnoviti i sportsku podlogu jer trenutna nije zadovoljavajuća za odigravanje službenih utakmica klubovi neće morati igrati stalno na “gostujućim” terenima a imat će i uslove za adekvatan trenažni proces. ”

Ovakvo stanje sugurno ostavlja posljedice na sport u Bihaću, koji je ionako u veoma teškoj situaciju, neki klubovi su čak morali odustati od takmičenja, pitali smo predsjednika GSS da li ima naznaka kada će dvorana biti završena i u funkciji.

“GSS Bihać je prije desetak dana tražio informaciju od gradske uprave i JU za sport, odmor i rekreaciju Bihać kad će Sportska dvorana “Luke” biti stavljena u funkciju i očekujemo konkretan odgovor. Mi smo inicirali da Grad Bihać stvori bolje uslove za sportaše odnosno adekvatan prostor za trening i takmičenje u svim godišnjim dobima jer bez toga nema napretka niti razvoja sporta. UO GSS Bihać i sportski radnici Grada Bihaća ne traže krivca za probijanje rokova u rekonstrukciji SD “Luke” već traže da se što prije stavi u funkciju da bi kvalitetnije planirali naredni period i narednu sezonu. Što se tiče istupanja OK Bihać iz takmičenja protekle sezone, nakon 4 odigrana kola, problem dvorane nije uzrok već nerazumijevanje organa OS FBiH koji nisu dozvolili odgodu gostujuće utakmice u Srebreniku kad smo imali zaražene igrače korona virusom te je uprava kluba odlučila da zbog pogoršane epidemiološke situacije početkom novembra 2020. godine i opreznosti jer nam zdravlje ipak više znači odustati od daljnjeg učešća u Superligi FBiH.” rekao je Smiljanić.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe