20.2 C
Bihać
Subota, 23 Septembra, 2023

Privrednici upozoravaju: Ako stane robni transport, staje ekonomija

Uz mjere dezinfekcije na ulazi u zgradu Komore, poslodavci su predložili vlastima i prijedlog mjera za saniranje ekonomske štete, izazvane pandemijom koronavirusa. Traže hitno formiranje Kompenzacijskog fonda.

“Pod broj jedan su to plate radnicima, doprinose, kako bi uposlenici što manje osjetili posljedice ove krize. Zatim, moratorij ili prolongiranje za jedan period vraćanja kredita bankama, kako privrednih subjekata tako i radnika”, kazao je Adnan Smailbegović, predsjedni Udruženja poslodavaca FBiH.

“Vlast mora funkcionisati, mora donositi mjere, ali sinhronizovane mjere da nekog one ne ubiju. Kriza će biti, onda će proći, ali poslije toga moramo nastaviti živjeti, moramo sačuvati radnike. Među zahtjevima je i prolongiranje plaćanja direktnih i indirektnih poreza, ali i reguliranje pitanja bolovanja radnika koji budu u izolaciji ili moraju ostati kući zbog djece”, kazao je Kasim Kuturić, Udruženje metalne industrije.

“Postoje zahtjevi da se oslobode troškovi zapošljavanja roditelji koji zbog novonastale situacije moraju ostati kući sa djecom. Međutim, da bi vlada mogla donijeti takvu odluku, mora biti proglašeno vanredno stanje. Transport roba je usporen ili blokiran zbog zaustavljanja kamiona na granici između Slovenije i Hrvatske”, pojasnio je Mirsad Jašarspahić, Privredna komora FBiH.

A evo šta kažu prevoznici na graničnom prelazu Bregana, između Hrvatske i Slovenije:

“Treći dan sam ovdje. Dobro se osjećam, nemam simptome.”

“Evo treći dan i još nisam prešao.”

Poslodavci upozoravaju da se mora naći modalitet nesmetanog transporta roba.

“Jer ako stane robni transport, onda staje ekonomija. Tada smo u mnogo većem problemu nego što je koronavirus”, poručio je Jašarspahić.

“Na nivou sobraćaja nam treba jedan krizni štab. Uvijek postoji rješenje. Može se napraviti koridor sa policijskom pratnjom. Može se kamion staviti na voz pa da se prođe željeznicom do ciljane destinacije. Ministar vanjske trgovine zakazao je sastanak za ponedjeljak svim razinama vlasti I privrednicima, uz poruku da pokušava riješiti situaciju sa blokadom na granici s Hrvatskom”, dodao je Smailbegović.

“Institucionalna saradnja, razmjena informacija i koordinacija nadležnih institucija od izuzetne su važnosti kako bismo preduzeli sve potrebne korake i sa vlastima u Hrvatskoj definisali načine i uslove pod kojima bi, uz poštivanje strogih zdravstvenih kontrola, prevoz robe iz Italije u Republiku Srpsku i Federaciju BiH i u suprotnom smjeru bio što prije omogućen”, izjavio je Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Smanjuje se i obujam civilnog prometa. Uprava kompanije Centrotrans donijela je odluku da od 16. marta zbog širenja virusa korona, na 15 dana obustavi promet na međunarodnim linijama.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe