Prisjetimo se: Najveći muzičari Krajine

Bosanska Krajina, poznatija i kao Cazinska Krajina je uvijek davala doprinos kulturi zemlje u kojoj se je nalazila. Od kipara, slikara, pisaca, pa sve do sportista i učitelja. U kojem god sistemu je naša zemlja bila, Krajišnici su oduvijek bili značajni u svim sferama života, pa tako i umjetnosti. S vremena na vrijeme, čak i mi zaboravimo naše smaragde i zvijezde prelijepe Krajine.
Zele Lipovača

Sead Lipovača, poznatiji kao Zele, rođen je u Bihaću 31. Augusta 1955. godine. Frontmen je grupe „Divlje jagode“ te važi za jednog od najboljih gitarista sa prostora bivše Jugoslavije. Zele je i dan danas cijenjen te i dalje radi svoju autorsku muziku. Prisjetimo se hitova poznatih „Jagoda“ kao što su Motori, Krivo je more, njihove poznate obrade sevdalinke Moj dilbere.

U „raji“ je poznata činjenica da su stihovi „dijevojko u sutonu tihom, pokraj rijeke što koračaš…“ upravo napisani na obalama smaragdne rijeke Une, u Zeletovom rodnom Bišću.

Alen Islamović

Još jedan Bišćanin, Alen Islamović rođen 17. Augusta 1957. godine, je rock pjevač koji je nastupao u grupama „Divlje jagode“ i „Bijelo dugme“. Alen je svojevremeno važio za jednog od najboljih pjevača sa ovih prostora, ali i danas njegov glas uživa velike pohvale diljem bivše Juge. 1982. godine Jagode se sele u Bihać dalje od medija i kuju plan osvajanja tržišta bivše Jugoslavije i pripremaju novi album sa sličnim AC/DC zvukom. U Alenu se otkriva i talent za pisanje tekstova, nastaju najveći hitovi “Motori”, “Šejla”, “Nasmiješi se” te preuzima ulogu frontmena i vodi sastav na vrhunce popularnosti u bivšoj SFRJ. Album “Motori” se prodaje u 400.000 primjeraka, sastav pravi velike turneje diljem SFRJ koje su bile rasprodane od Makedonije do Slovenije. Redaju se albumi “Čarobnjaci”, “Vatra” i stvoreni su novi idoli te generacije naglašeno zapadnjačke pojavnosti, isijavajući energiju dotad neviđenu među slušateljstvom. Tih godina Jagode postaju atrakcija. Osvajaju titulu najboljeg rock-sastava, imaju gitarista godine i Alena kao rock-pjevača godine.

Kasnije, na jednoj od turneja, Alen dobija “tajnu” ponudu tada megapopularnog sastava “Bijelo Dugme”. Te s njima ispisuje stranice historije ex yu rocka. Alen je ostvario dugo sanjani san Dugmeta, da prodaju million ploča. Srušio je sve rekorde i zajedno sa drugim članovima benda digao Dugme u visine kakve su rijetki dostigli, barem što se prostora bivše zemlje tiče. Alen ovih dana sprema novi album, živi u Zagrebu, ali je često u svom gradu Bihaću, koji mu je doživotna inspiracija.

Nermin Puškar

Da i mlađe generacije Krajišnika imaju jakog predstavnika u muzici dokazuje i legendarni Puško.

Nermin Puškar rođen je u Cazinu, 12. Aprila 1978. Godine. Najviše je poznat kao frontmen legendarne bosanskohercegovačke grupe “Knock Out”. Njihov album “Jednom kad sve ovo bude…” je album čije hitove I dan-danas možete čuti među publikom. Bitno je napomenuti da je Puško autor svih pjesama sa tog, već kultnog albuma. 2003. Godine napušta svoj bend I fokusira se na solo karijeru. Također je bio producent mnogim zvijezdama Balkana. Kao neke od pjesama izdvojili bismo “Dođi”, “Dani prolaze”, “Hajde reci mi”…

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe