Pripadniku zloglasnih Crvenih beretki osam godina zatvora zbog silovanja u BiH

IZVORklix.ba

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je presudu kojom mu je Viši sud u tom gradu prošle godine izrekao kaznu zatvora u trajanju od osam godina. Suđenje optuženom provedeno je po optužnici Tužilaštva Brčko distrikta BiH, koja je ustupljena nadležnim organima Republike Srbije, čiji je državljanin.

Podsjetimo, Tužilaštvo Brčko distrikta je 2018. godine optužilo Nikolu Vida-Lujića da je kao pripadnik paravojne formacije Crvene beretke 20. juna 1992. godine zajedno s još dva vojnika, naoružan pištoljem, ušao u porodičnu kuću A.Š. gdje je koristeći okruženje prisile i straha žrtve za vlastiti život oštećenu silovao u više navrata. Silovanje je izvršeno pošto je oštećenoj prethodno naređeno da preda zlato i novac koji ima, uz stalno držanje pištolja u ruci optuženog, dok su ostali vojnici izvršili premetačinu i polupali stvari po kući – navedeno je u optužnici.

Tužilaštvo je optužnicu protiv Vida-Lujića dostavilo Osnovnom sudu Distrikta na daljnji krivični postupak. Budući da je optuženi državljanin Srbije optužnica je iz brčanskog pravosuđa proslijeđena Višem sudu u Beogradu, koji je prošle godine donio prvostepenu osuđujuću presudu. Presuda ovog suda, kojom je optuženom izrečena kazna zatvora u trajanju od osam godina postala je pravosnažna, jer je nedavno potvrđena od strane Apelacionog suda u Beogradu

Tokom suđenja Tužilaštvo i Osnovni sud Distrikta pružali su međunarodnu pravnu i logističku pomoć pravosuđu Srbije pozivanjem svjedoka i osiguranjem njihovog saslušanja putem video linka iz Brčkog. Ova optužnica inače je podignuta nakon što je krivični spis s nivoa pravosuđa BiH vraćen u nadležnost lokalnih pravosudnih institucija.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe