16.2 C
Bihać
Petak, 30 Septembra, 2022

Prijedor se danas sjeća: Na rukama su nosili bijele trake, samo zbog imena

Mirnom šetnjom sa bijelom trakom oko lijeve ruke i ove godine obilježit će se Dan bijelih traka u Prijedoru i svim drugim mjestima širom Bosne i Hercegovine.

Obilježavanje Dana bijelih traka je podsjećanje na 31. maj 1992.godine kada je Krizni štab općine Prijedor primorao nesrpsko stanovništvo da svoje kuće i stanove označe bijelim zastavama, a ukoliko se kreću gradom da moraju nositi bijelu traku oko ruke. Ubijeno je 3.176 osoba među kojima je bilo 102 djece. Okupljanje učesnika u Prijedoru planirano je danas u 12 sati.

Učesnicima će prije same šetnje biti pokazana lokacija s kojom su lokalne vlasti saglasne da se na njoj izgradi memorijal za 102 ubijene prijedorske djece.

3214

Dan bijelih traka – 31. maj će i danas biti obilježen simboličnom mirnom protestnom šetnjom Prijedorčana kroz prijedorsko šetalište i na Gradskom trgu. Najavljeno je obilježavanje u cijeloj Bosni i Hercegovini, ali i mnogim gradovima širom svijeta.

Zločini u Prijedoru su počeli napadima srpskih snaga na bošnjačka naselja na Mataruškom brdu 22. maja, zatim napadima na Kozarac 24. maja te otvaranjem logora Keraterm, Omarska i Trnopolje između 26. i 30. maja.

Za zločine počinjene na prijedorskoj opštini do sada je doneseno 56 presuda i otkriveno je preko 400 masovnih grobnica, među kojima je i Tomašica, najveća masovna grobnica na Balkanu, otkrivena 2013. godine.

Zločinci su osuđeni na više od 800 godina zatvora. Pojedini zločinci su osuđeni dva, čak i tri puta.

Na Sudu Bosne i Hercegovine se vode procesi za više od 30 osumnjičenih za ratne zločine u Prijedoru.

spot_img
spot_img
spot_img
Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se