8.3 C
Bihać
Ponedjeljak, 11 Decembra, 2023

Prije 20 godina svečano otvorena Hamzibegova džamija

Sagrađena je prije 1557. godine, jer je te godine umro njen osnivač, a vjerovatno je bila sagrađena već 1555. godine. Bila je jedna drvena munara izvedena u formi kamenih munara. Munara je unutra bila drvena. Sredinom stropa je bila izvedena mala kupola.1705. je obnovljena džamija i tada je i napisan tekst sa talik pismom u prolazu ispod mimbera:

Dužnost je svakog muslimana i muslimanke da traže nauku. (Hadis). Pisao siromah Hasan, imam 1117. godine

Posljednji put džamija je rekonstruirana 1984. godine. 27. juna 1992. godine pripadnici Vojske Republike Srpske su srušli džamiju i materijal odnijeli zajedno sa nišanima na otpad. Nova džamija je utemeljena jula 1997. godine, a otvorena 6. augusta 2000. godine.Džamija je odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine stavljena na privremenu listu nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine[4]

U spomen braći šehidima dao sagraditi dvije munare na džamiji. Zahvaljujući Nedimu Biščeviću, Hamzi-begova džamija je sad jedina bosanska džamija sa četiri munare.

Stomatolog Nedim Biščević iz Sanskog Mosta dao je sagraditi dvije munare na Hamzi-begovoj džamiji iz 1557. godine, u znak sjećanja na svoju braću. Biščevićeva braća odvedena su 1992, na početku agresije u BiH, a on ih je pronašao i uspio pokopati tek 2008. godine.

Priča o Hamzi-begovoj džamiji, koju su sagradile Osmanlije 1557. godine, i Nedim Biščević privlače pažnju brojnih turista koji posjećuju grad na Sani.

Biščević, koji je u ratu odveden zajedno sa braćom u kolektivne kampove, u kojima su prošli razna mučenja, nakon rata htio je ostaviti trajnu uspomenu i sjećanje na svoju braću i sve šehide.

Nakon što je vidio Sultanahmetovu džamiju u Istanbulu, Biščević je odlučio da u rodnom Sanskom Mostu napravi još dvije munare na Hamzi-begovoj džamiji, koja je najzapadnija tačka za koju postoji dokaz da je tu sultan Fatih Mehmet klanjao namaz.

„U ratu su mi ubijena braća. Nakon rata, ja sam odlučio da na ovoj džamiji, koja je imala dvije munare, dam sagraditi još dvije. Ove dvije munare su i za moja dva brata, ali i za sve šehide u Bosni“, rekao je Biščević novinaru AA, te dodao kako je jedan od ubijene braće bio njegov blizanac Edina, a drugi stariji brat Haris.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe