11.8 C
Bihać
Utorak, 27 Septembra, 2022

Priča majke o seksualnom zlostavljanju kćerki: “Malo sam slagala, dodirivao me je”

Majka djevojčica od šest i osam godina, koje su bile seksualno zlostavljane, u proljeće prošle godine, govorila je o iskustvu.

Za Radio Slobodna Evropa, prošla je prnovit put kroz institucije sistema.

Ova majka je slobodu za vrijeme pandemije koronavirusa, sredinom aprila i maja, pronašla u rodnom selu oca, u zlatiborskom kraju, nedaleko od Užica.

Nakon mjesec su se vratili u Beograd gdje su, kako kaže, naizgled nastavili normalan život.

Nakon njih, i njihovi prijatelji su otišli u isto selo sa kćerkom. Ubrzo su prekinuli boravak zbog seksualnog nasilja koje je djevojčica doživjela od pedesetogodišnjeg komšije.

Iako su u početku negirale, nakon tri mjeseca, uslijedilo je priznanje starije kćerke.

“Pozvala me je da dođem do nje. Stajala je u hodniku i kroz plač mi rekla ‘Malo sam te slagala, molim te nemoj da se ljutiš. Dodirivao me je ovuda’“, kaže sagovornica RSE i objašnjava da je njena ćerka pokazivala kuda je sve dodirivao.

Dalje ova majka opisuje:

“Prelazila je rukom preko genitalija, rekla da je dahtao, nešto govorio i pokušao da joj skine odjeću, ali je uspjela da mu pobjegne. Pored nas je bila i mlađa ćerka, koja je sve to gledala i tada tvrdila da nju nije dirao“, nastavlja sagovornica svoju priču.

I mlađa kćerka je prekinula šutnju, ali nakon sedam dana.

Nakon sedam dana i mlađa kćerka je odlučila da prekine ćutnju.

“Iskoristila sam situaciju kada sam im pravila palačinke. Opekla se a nije mi odmah rekla da je ne bih kritikovala što je dirala šporet. Pogledala sam joj plik, koji već bio velik i rekla ‘Vidiš, kad mami nešto ne kažeš odmah stvori se rana koja će duže da boli i duže da zarasta. Da si mi odmah rekla, mogla bih odmah da reagujem. Tako je za sve. I ako ti napraviš nešto, ili neko drugi ako zabrlja u odnosu prema tebi, treba da mi kažeš kako bismo mogli da te zaštitimo’.“

U nastavku priče ova majka kaže da je kćerkica potom, bez ikakvih pitanja, sama počela priču, navodi Radio Slobodna Evropa.

“Dirao je i mene, kao i V (ime sestre), samo sam ja tada bila kod garaže sa njim dok su ostali otišli po loptu. Uzeo mi je ruku i stavio u svoje gaće i rekao da ga mazim i diram po stomaku. Ostali su se vratili jer su našli loptu i nastavili smo da igramo fudbal. Više se nije ponovilo“, ispričala je ona.

Prvi korak bio je da djecu odvede psihologu, što je ova majka i uradila.

Nakon što je i psiholog utvrdio da je priča istinita, kao i sam način priče, sugerisala je da ne nastave sa terapijom kako bi se sačuvalo djetinjstvo i bezbrižnost u odrastanju.

Psiholog je dalje preporučio da na početku puberteta djevojčice krenu sa kontinuiranom terapijom, u trajanju od najmanje dvije godine, kako bi uspjele da prevaziđu taj događaj.

spot_img
spot_img
Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

spot_img
spot_img

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se