19.2 C
Bihać
Ponedjeljak, 3 Oktobra, 2022

“Pretilost bolest modernog doba”- projekat “Ja građanin” Medicinske škole Bihać

Projekat građanin je praktični dio Civitas programa, gdje učenici u svojoj zajednici istražuju problem i mjere javne politike, u cilju razvijanja svojih rješenja koja predstavljaju nadležnim institucijama.

Kao i svake godine učenici osnovnih i srednjih škola se pripremaju za projekat “Ja građanin” u sklopu predmeta demokratije. Ovaj projekat je važan za učenike, koji teže ka boljoj promjeni u zajednici.

“Pretilost modernog doba” je tema koja,ove godine, predstavlja III c odjeljenje “Medicinske škole Bihać”.

U Bosni i Hercegovini i prije pandemije Covida-19, pretilost kod djece osnovnoškolskog uzrasta bila je na zabrinjavajuće visokom nivou. Istraživanja su pokazala da gotovo svako treće dijete ima problem sa neadekvatnom težinom.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije,od pretilosti,godišnje umre skoro tri miliona ljudi, a najugroženije su upravo zemlje sa niskim ekonomskim standardima.

“Svjesni zabrinjavajućih podataka,prvenstveno imamo za cilj da proširimo ozbiljnost ove teme i njeno shvatanje, da motivišemo građane o važnosti brige o svom životu, te da uvode zdrave navike u svoj život,postepeno korak po korak. “

Učenici poručuju: “Nikad ne treba čekati zadnji trenutak, kad bolest već preuzme tvoje tijelo, kreni sad i vjeruj u sebe da ti to možeš. Ako nemaš dovoljno vremena za svoje zdravlje SAD, nećeš imati zdravlja za svoje vrijeme SUTRA.”

Učenici III c su do sada organizirali mnogobrojne aktivnosti.

Neke od njih su: anketiranje učenika, proljetni kros, zatim sprovođenje raznih akcija i intervjua, a jedan od intervjua je sa Almirom Ezić, pomoćnicom ministra za srednje obrazovanje i obrazovanje odraslih, također gostovanje na RTV Usk emisiji, gdje je detaljno objašnjena tema i njezin problem uopšte.

“U cilju podizanja svijesti naših građana a ujedno i naše vlade, obraćamo se medijima,u nadi da ćemo uspjeti da povećamo brigu o zdravoj prehrani i spriječimo razne bolesti a prije svoje pretilosti.”- poručili su učenici iz Bihaća.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se