19.1 C
Bihać
Srijeda, 28 Septembra, 2022

PRESEDAN U NAJAVI // Predsjednik Nadzornog odbora JP RTVUSK d.o.o. Bihać za sutra sazvao sjednicu na kojoj će se raspravljati o smjeni direktorice zbog pravosnažne osuđujuće presude

Proteklih nekoliko dana o Javnom preduzeću “Radio-televizija Unsko-sanskog kantona” d.o.o. Bihać pisalo se medijima, kao i javnom prostoru kada je riječ o društvenim mrežima i komentaru javnosti. Jedan od razloga svakako je bio i prelazak ovog preduzeća u nove iznajmljene prostorije za koji dio javnosti smatra opravdanim postupkom, dok vio javnosti argumentirano ovaj postupak smatra u najmanju ruku rasipnim i diskutabilnim, posebno za vrijeme pandemije koja je zadesila ne samo naš Kanton nego i šire.

Drugi razlog je osuđujuća presuda Općinskog suda u Bihaću, kojom je osuđena direktorica JP RTV USK Irma Pašić i to zbog počinjenog krivičnog djela Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja iz člana 383. stav 1. Kaznenog zakona FBIH.

S tim u vezi redakcija portala USN.ba je kontaktirala predsjednika Nadzornog odbora JP RTV USK, Sijamhodžić Amira, s obzirom da je Nadzorni odbor odgovoran za imenovanje i razrješenje Uprave društva, na čelu sa direktorom.

Predsjednik NO Sijamhodžić je na upit naše redakcije, pomalo neočekivano odgovorio da je sjednica zakazna za četvrtak, a na kojoj će se između ostalog raspravljati o pomenutom pitanju. Ovo je svojevrsni pozitivni presedan, s obzirom da do sada nismo imali praksu da Nadzorni ili Upravni odbori ovako brzo reaguju kada je riječ njihova odgovornost i djelokrug rada.

Svakako je za očekivati, s obzirom da je NO na čelu sa Sijamhodžićem ovako brzo reagirao, da u skladu sa Zakonm o javnim preduzećima Federacije BiH i Statutom JP RTV USK, zbog pravosnažnosti presude i priznanja direktorice za počinjeno krivično postupe na način opisan članom 66. Statuta JP RTV USK i članom 44. Zakona o javnim preduzećima FBiH.

U navedenim članovima nedvosmisleno stoji kada se odgovorna osoba razrješava po skraćenom postupku.

Hoće li ćlanovi Nadzornog odbora podržati predsjednika Sijamhodžića koji je sazvao sjednicu kako bi se otvorila rasprava po ovom pitanju ili će ovo biti još jedan od slučajeva koji će razočarati javnost zbog selektivne primjene propisa po podobnosti ostaje nam da vidimo. Svakako svoju odgovornost snose i druga dva člana Nadzornog odbora, i to iz reda uposlenih Muhamed Gverić i ispred osnivača Selma Muharemović.

spot_img
spot_img
spot_img
Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se