Premijer USK Mustafa Ružnić o ambicijama Konakovića: “On će se pokušati nametnuti kao samoprozvani lider Bošnjaka, ali ne može tako, ne radi se to tako”

Imenovana je nova Vlada Unsko-sanskog kantona koju čine SDA, DF, NES i Stranka za BiH. O tome, ali i o politici Trojke i Osmorke, govorio je Mustafa Ružnić, premijer Unsko-sanskog kantona i predsjednik Regionalnog odbora NES-a u Krajini, u emisiji ‘Otvoreni studio’ Hayat TV.

Ružnić je ponovo na čelu ovog kantona. Kazao nam je kakva su očekivanja od nove Vlade.

Hvala svim građanima koji su mi dali povjerenje kada su u pitanju kandidati i izbori. Trebali bismo nastaviti tamo gdje smo stali. Ovo je treći mandat. Sa ovim sastavom Vlade idemo tamo gdje smo poprilično toga uradili. Hvala svima koji su činili Vladu i koji su dali sve od sebe. Idemo dalje. Vidimo Unsko-sanski kanton na vrhu Bosne i Hercegovine – rekao je Ružnić.

Mnogo je novih ministara u Vladi Unsko-sanskog kantona. Ružnić govori da su odmah krenuli sa radom, a da su ministri jako zainteresirani.

Stvorili smo neke okvire. Vidim da su puni inicijativa, puni su energije. Uspostavili smo sistem da smo sa najboljim plaćama u svih 10 kantona. Sada smo prvi. Posebno ćemo raditi u dijelu poljoprivrede. Ministar koji je radio je napravio dobar iskorak. To je dobra grana razvoja Unsko-sanskog kantona. Moramo posebno raditi na sistemu zdravstva. To nam je najveći cilj. Ovaj drugi dio se odnosi na infrastrukturu. Krajina mora biti jedinstvena. Nadam se da će u naredne četiri godine Krajina dobiti ono što ih sljeduje. Samo jedinstveni i složni to možemo uraditi – kazao je Ružnić.

Mnogi su iznenađeni koalicijom. Osvrnuo se na to kako je došlo do nastanka ovakve koalicije. Ističe da je USK trebao biti prvi kanton koji će dobiti vlast.

Kako su se stvari odvijale mi smo trebali prvi završiti. Krenulo se u stvaranje bloka, kršenje sporazuma. Ljudi koji prođu na izborima su opći anonimusi. Govorilo se da vlast u Krajini trebaju preuzeti oni koji su najodgovorniji, a to su SDA i NES. Svi su usmjeravali na to da kada dođe do problema, pravo rješenje je da oni najodgovorniji sjedu i riješe ovaj problem. Znamo kakva je bila nestabilnost vlada. To je bilo na desetine rekonstrukcija. Imali smo zakonodavno tijelo koje nije pratilo rad Vlade. Krajina mora biti stabina. Kada imamo čvrstu Krajinu onda BiH može biti mirna – istakao je Ružnić.

Ružnić je govorio i o politici Trojke i Osmorke. Otkriva kakvo je stanje među njima.

Trojka je nešto što duže traje. Ona je poprimila oblik brenda. Svi ostali partneri nemaju dovoljno uvažavanja. Nema dovoljno uvaženosti i izgradnje povjerenja. Sve pozitivne stvari koje teku idu u prepis Trojci. Sve ono loše se jednako dijeli. Na takvim postavkama pojedinci unutar Trojke sebe predstavljaju kao vođe. Pokušavaju se nametnuti kao novi bošnjački lideri. Ne možemo se tako postavljati. Ne može sve što je dobro vezati se za Trojku, a sve što je loše zajedno da dijelimo. Ne može se prepustiti svemu ovome što Dodik radi. Dodik šalje još oštrije poruke. Ne interesuju nas ministarske pozicije. Nekima je to bio cilj. Jasno je ko se pokušava nametnuti kao vođa. To je sasvim jasno. Naravno da o Konakoviću mislim. Prenosim ono što građani misle. On je taj koji se pokušava nametnuti kao samoprozvani lider Bošnjaka. To se vidi. Ne možemo tako – rekao je Ružnić.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe