5.1 C
Bihać
Nedjelja, 4 Decembra, 2022

Predstavnici sindikata obrazovanja USK nezadovoljni stanjem u ovoj oblasti

Predstavnici sindikata predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja u Unsko-sanskom kantonu (USK) još jednom su izrazili nezadovoljstvo trenutnim položajem, te predstavnicima kantonalne vlasti uputili zahtjeve za hitno poboljšanje stanja u ovoj oblasti.

Prosvjetni radnici traže povećanje plate u skladu s Kolektivnim ugovorom, prolongiranje vođenja e-dnevnika, izmjenu pedagoških standarda, zatim izmjene Pravilnika o tehnološkom višku, kao i stavljanje van snage Pravilnika za prijem u radni odnos.

– Tražimo poštivanje Kolektivnog ugovora, kojeg je potpisao tadašnji ministar. Konkretno, nedopustivo je povećanje plate svim budžetskim korisnicima, osim zaposlenima u obrazovanju, tako da naš zahtjev o povećanju plate za 20 posto smatramo legitimnim. To je naravno uslovljeno i značajnim poskupljenjem svih osnovnih životnih namirnica. Žao nam je što naša vlada nema novca za osnovne stvari, ali ima za uvođenje e-dnevnika i to bez adekvatne adukacije i aparature – izjavila je predsjednica Sindikata predškolskog i osnovnog obrazovanja USK Zehra Hadić.

Apostrofirani su višestruki pokušaji za uspostavljanje socijalnog dijaloga s ministrom Hopovcem i predstavnicima Kantonalnog ministarstva obrazovanja, na koje prema riječima članova sindikata nikada nije ni odgovoreno.

– Posebno nas boli to nepostojanje socijalnog dijaloga, odnosno apsolutno ignoriranje svih naših dopisa, poziva i zahtjeva. Prosječna plata prosvjetnog radnika sa visokom stručnom spremom u USK je 1. 057 KM i među najmanjim je u Federaciji. Uskoro bi mogla biti i u rangu minimalne plate, a onda je suvišno i govoriti o pravilnicima o napredovanju, eventualnoj izradi novog Tarifnika za prijevoz radnika na posao i sa posla zbog poskupljenja goriva i ostalim stvarima – riječi su predsjednika Sindikata srednjeg obrazovanja USK Samira Fajića.

Naglašeno je kako će u slučaju neispunjavanja njihovih zahtjeva do početka drugog polugodišta u ovoj školskoj godini, prosvjetni radnici u Unsko-sanskom kantonu vjerovatno razmisliti o proceduri za pokretanje generalnog štrajka.

Prosvjetari iz ovog kantona ovom su prilikom podržali i svoje kolege iz Kantona Sarajevo, koji će također ovih dana određenim aktivnostima izraziti nezadovoljstvo vlastitim položajem.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe