14.1 C
Bihać
Subota, 30 Septembra, 2023

Predsjednik sportskog udruženja invalida Felić Senad osuđen na 8 mjeseci zatvora zbog zloupotrebe

Općinski sud u Bihaću donio je prvostepenu nepravosnažnu presudu kojom je predsjednika Udruženja Saveza za sport i rekreaciju invalida Unsko-sanskog kantona Felić Senada (1961. godište) iz Bihaća oglasio krivim i osudio ga na kaznu zatvora u trajanju od 8 (osam) mjeseci zbog produženog krivičnog djela Zloupotreba položaja ili ovlaštenja. Sud je optuženom izrekao mjeru zabrane obavljanja poziva, aktivnosti ili funkcije na rukovodećim poslovima odnosno poslovima odgovorne osobe u organima kantona, grada i općina u trajanju od 1 (jedne) godine, te ga obavezao da vrati nezakonito stečenu imovinsku korist u iznosu od 14.406,80 KM.

Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona je Feliću stavilo na teret da je periodu od 01.04.2006. godine do 25.12.2007. godine, u Bihaću, kao predsjednik Udruženja Saveza za sport i rekreaciju invalida Unsko-sanskog kantona, prekoračio granice svojih službenih ovlaštenja i izvršio nabavku i plaćanje materijalno-tehničkih sredstava i opreme s transakcijskog računa Udruženja, navodeći da su isti nabavljeni za potrebe Sekcije ribolovaca i Sekcije rekreacije SSRI općine Bihać, kao i putovanje u SAD i plaćanje boravka na toj lokaciji.

Niti u jednom od slučajeva plaćanja optuženi nije upoznao ostale članove Upravnog odbora, niti su transakcije prethodno razmatrane, odobrene i donesene od Upravnog odbora SSRI USK-a, niti je Skupština SSRI USK-a utvrdila financijski plan i usvojila financijski izvještaj za 2006. i 2007. godinu, na koji način je optuženi prisvojio nabavljena materijalno-tehnička sredstva i opremu, i omogućio sebi put i boravak u SAD, te time pribavio imovinsku korist u ukupnom iznosu od 14.406,80 KM.

Protiv ove presude stranke imaju pravo izjaviti žalbu Kantonalnom sudu u Bihaću.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe