17.9 C
Bihać
Četvrtak, 29 Septembra, 2022

Predsjednica CIK-a: Uvedene novine za glasače van BiH

“Obavještavamo javnost da je CIK donio odluku o raspisivanju o održavanju lokalnih izbora 4 oktobra. Izbori su za 64 OV, 56 Skupština opština u RS, 120 načelnika u BiH, sedam skupština gradova, 22 načelnika gradova u BiH. U 21 opštini su predviđena 23 mjesta za manjine”.

Po prvi put, mijenja se proces izbora načelnika Istočnog Sarajeva.

“Po prvi put na izborima, načelnik Istočnog Sarajeva se bira neposredno. Birači sa opština koja pripadaju ovoj općini će na dan izbora dobiti tri glasačka listića. Jedan za načelnika općine, drugi za skupštinu, treći za gradonačelnika Istočnog Sarajeva. Izbori za izbor vijećnika za Vijeće grada Mostara će se raspisati po sticanju uslova za raspisivanje i održavanje izbora”.

Na centralnom spisku je više od tri miliona birača.

“”CIK je danas donio odluku o zaključenju centralnog spiska, upisano je 3.374.364 birača uključujući i Mostar. Poseban osvrt na glasanje van BiH. Zbog nedostatka finansija i epidemije je uvedena novina. Naime, registracije će se vršiti na osnovu PP1 i PP2 obrazaca. PP2 obrazac je za sada dostupan u elektronskoj formi na stranici CIK-a”.

Bjelica Prutina je kazala da je jedan od razloga uvođenja novina i nedostatak finansija.

“Razlog uvođenja ove novine je zbog nedostatka finansijskih sredstava i nije bilo moguće pokrenuti postupak javnih nabavki za izradu PP2 obrazaca. Osim toga, elektronska forma PP2 je omogućena zbog otežanog saobraćaja zbog korona virusa”.

spot_img
spot_img
spot_img
Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se