Predsjedavajući Musić u posjeti SAD: Prozapadni diskurs unutar probosanskog političkog bloka nema alternativu

Tokom ove sedmice na poziv Nacionalnog demokratskog instituta National Democratic Institute predsjedavajući Jasmin Musić boravio je u posjeti Sjedinjenim Američkim Državama. Pored niza sastanaka sa zvaničnicima Kongresa i State Departmenta, prisustvovao je saslušanju u Senatu Odbora za vanjsku politiku na temu “Procjena politike SAD na Zapadnom Balkanu”.

U okviru saslušanja senatori Robert Menendez, James Risch, Chris Van Hollen i Jeanne Shaheen su postavili niz pitanja za Dereka Cholleta, savjetnika državnog sekretara Antony Blinkena i Gabriela Escobara, specijalnog izaslanika predsjednika SAD-a Joea Bidena za Zapadni Balkan.

Raduje me što sam se uvjerio da američki senatori raspolažu tačnim informacijama o političkim kretanjima u Bosni i Hercegovini i Zapadnom Balkanu, pri čemu se kritički odnose prema posljednjim potezima OHR-a za koje smatraju da su smanjile mogućnosti izgradnje građanske države i ohrabrile separatističke snage u našoj domovini.

Pored niza aktivnosti i razgovora sa relevantnim akterima međunarodnih nevladinih organizacija, u sjedištu NDI sudjelovao je na panel diskusiji u okviru koje je prezentovana međustranačka suradnja grupe mladih parlamentaraca, njihovih ciljeva, mogućnosti i planova za nastavak zajedničkog djelovanja.

Pored toga, susreo se sa predstavnicima bosanskohercegovačke dijaspore u Washingtonu, prilikom čega je razgovarao o mogućnosti saradnje za naredni period.

Zahvalan sam NDI-u Nacionalni demokratski institut BiH na cjelokupnoj podršci u radu i političkom djelovanju, ali i prilici da na najvišem nivou spoznam proces donošenja odluka u institucijama Sjedinjenih Američkih Država, posebno onih koje se odnose na Zapadni Balkan i Bosnu i Hercegovinu.

Smatram da prozapadni diskurs unutar probosanskog političkog bloka nema alternativu i da na tim osnovama i dalje imamo veoma utjecajne, relevantne i ozbiljne sagovornike na međunarodnoj političkoj sceni, izjavio je predsjedavajući Skupštine USK Jasmin Musić.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe