Prazni autobusi napustili Lipu, migranti vraćeni u ono što je ostalo od kampa

IZVORavaz.ba

Kolona od 20 praznih autobusa napustila je Lipu kod Bihaća, dok je više od 800 migranata i izbjeglica pod policijskom pratnjom vraćeno u ono što je ostalo od prihvatnog kampa.

Pripadnici MUP-a USK osiguravaju migrante
To je epilog svega što se dešavalo u protekla dva dana na lokaciji koja je 27 kilometara udaljena od središta Bihaća.

Autoprijevoznici su inače od jutros negodovali zbog zaustavljanja na ovoj lokaciji i tražili da im se omogući nesmetan povratak svakodnevnim obavezama.

Sa ove lokacije su se ponovo povukli i predstavnici međunarodnih organizacija, te u prostoru nekadašnjeg kampa ostavili više stotina migranata i veliki broj policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (USK), koji nadziru i kontroliraju sigurnosnu situaciju.

Pomoć volontera Crvenog križa
– Ništa mi nije jasno. Sad se moramo vratiti u još neuslovniji kamp, s obzirom na to da su jučer demontirani i oni šatori koji nisu izgorjeli u požaru. Ovoj agoniji izgleda nema kraja – riječi su tridesetogodišnjeg Muhameda iz Afganistana.

Volonteri Crvenog križa Grada Bihaća i Unsko-sanskog kantona podijelili su i danas topli čaj i obroke, a isto će na lokaciji Lipa vjerovatno osiguravati do daljnjeg.

– Nažalost, IOM je uklonio šatore, pa će migranti noć provesti pod vedrim nebom – rekao je ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona Nermin Kljajić za Srnu.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe