Poznato šta se nalazi u paketima pomoći za socijalno ugrožene u Federaciji

IZVORklix.ba

Federalna direkcija robnih rezervi obavijestila je danas kako se završava prvi krug podjele paketa sa osnovnim životnim namirnicama prema socijalno ugroženim stanovnicima u Federaciji BiH.

Iz Direkcije su saopćili kako će do kraja mjeseca završiti se podjela pomoći za 17.000 korisnika do kraja ovog mjeseca. Isti korisnici će pakete dobiti i u novembru ove godine.

“Podjela paketa vrši se u tri kategorije, zavisno od broja članova domaćinstva. Prva kategorija broji do dva člana, druga tri do pet, a treća više od šest”, izjavio je direktor Federalne direkcije robnih rezervi Tončo Bavrka.

Prema njegovim riječima, projekcije o količini paketa za sve kategorije napravljene su na osnovu standarda procjene mjesečne potrošnje po osobi osnovnih životnih namirnica, a koje se nalaze u robnim rezervama. Svako domaćinstvo uz paket dobiva i popis artikala u paketima, s pečatom Direkcije. Kako pojašnjava direktor Bavrka, broj članova je različit od domaćinstva do domaćinstva i to je razlog zašto su vrijednosti paketa različite.

“Također, prvobitnu projekciju smo radili na osnovu broja od 10.000 korisnika, ali smo u međuvremenu od Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, koje je prema Uredbi Vlade zaduženo da dostavi podatke, dobili spisak od 17.000 osoba. Stoga smo robu iz naših zaliha rasporedili na taj broj korisnika. Podjela će za sve njih tako biti izvršena u dva kruga”, istakao je Bavrka.

Radiotelevizija Slon objavila je sadržaj paketa koji su podijelljeni građanima.

U prvoj kategoriji paketa za porodice do dva člana nalazi se 20 kilograma brašna, četiri litra ulja, šest mesnih narezaka. šest konzerviranih riba, 10 pilećih pašteta, jedan kilogram soli, četiri kilograma šećera.

U paketima za drugu kategoriju, a koju čini porodice od tri do pet članova se nalazi 30 kg brašna, četiri litra ulja, osam komada mesnog nareska, osam komada konzervirane ribe, 12 komada pileće paštete, jedan kilogram soli, četiri kilograma šećera, detrdžent od 3 kg.

U paketima za treću kategoriju, porodice sa više od pet članova se nalazi 40 kg brašna, šest litara ulja, 14 komada mesnog nareska, 14 komada konzervirane ribe, 16 komada pileće paštete, jedan kilogram soli, šest kilograma šećera i pakovanje detrdženta od 3 kg.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je najvila da će socijalno ugroženim porodicama u Federaciji BiH podijeliti pakete vrijednosti 500 KM.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe