Poznato koliko vakcina protiv COVID-19 nabavlja BiH i koliko koštaju

Ministarstvo civilnih poslova prati aktivnosti koje provode države Europske unije kao i zemlje regiona a koje se odnose na nabavu cjepiva za sprječavanje COVID-19 zaraznog oboljenja

Ministarstvo civilnih poslova prati aktivnosti koje provode države Europske unije kao i zemlje regiona a koje se odnose na nabavu cjepiva za sprječavanje COVID-19 zaraznog oboljenja.S tim u svezi, ovo Ministarstvo podsjeća da Bosna i Hercegovina nije država Europske unije, pa se na nju i ne odnose aktivnosti koje se provode u EU državama i putem njihovih mehanizama.

“Svjesni činjenice da su neke od zemalja regiona stupile u izravne pogodbe s proizvođačima, pored mehanizama u koje su uključene, nadležne zdravstvene institucije, u trenutku ovoga obraćanja, su iskazale potrebe koje se vrše isključivo putem COVAX mehanizma. Mišljenja smo da, imajući u vidu značaj cjepiva i potrebe poštivanja svih neophodnih procedura, u prvi plan treba staviti sigurnost, što COVAX jamči”, navode iz Ministarstva.

Ministarstvo civilnih poslova BiH je potpisalo Ugovor između Bosne i Hercegovine i Globalnog saveza za vakcine o nabavi cjepiva za žitelje BiH, i to je “jedini mehanizam nabave cjepiva u kojem u ovom trenutku sudjeluje Bosna i Hercegovina”.

Dakle, Bosna i Hercegovina će imati iste mogućnosti za nabavu cjepiva kao i ostale zemlje potpisnice Ugovora, ukupno 186 zemalja, i u narednom razdoblju se očekuju daljnja obavještenja Svjetske zdravstvene organizacije, Globalne alijanse za vakcine (GAVI) i Koalicije za inovacije pripravnosti na epidemiju (CEPI) o potencijalnim proizvođačima cjepiva i rokovima za isporuku.

Ministarstvo civilnih poslova je sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Federalnim ministarstvom zdravstva i Odjelom za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta usuglasilo međusobna prava i obveze. Naručeno je 1.232.000 doza potencijalnog cjepiva za 20% populacije uz sveobuhvatni prosjek cijena po dozi od 10,55 USD.

Multisektorski pristup će biti u izravnoj vezi sa svim budućim aktivnostima u sklopu COVAX inicijative kojima će se težiti optimalnoj mjeri koja se sa jedne strane odnosi na potrebu što hitnijeg dolaska cjepiva u BiH, kao jednog od glavnih alata u borbi protiv COVID-19 zaraznog oboljenja, a sa druge strane na potrebu pravilnih i potrebnih procedura odobravanja, ulaska, skladištenja i transporta cjepiva u BiH.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe