Poznato kada stiže preostalih 20 respiratora: Rok isporuke probijen za jedan mjesec

Preostalih 20 respiratora u našu zemlju bit će dopremljeno 14. maja, ukoliko u posljednji trenutak ne dođe do izmjena na planiranom letu iz Kine za BiH.

Tako će firma “FH Srebrena malina”, u čijim je prostorijama sinoć SIPA izvršila pretres, probiti rok isporuke uređaja za tačno mjesec s obzirom na to da je u ugovoru, koji je Klix.ba objavio, navedeno da je rok 15. april.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić je na pisti sarajevskog aerodroma 25. aprila dočekao 80 respiratora i pohvalio se kako je nabavljena najtraženija roba na svjetskom tržištu.

“Pored ovih 80 respiratora, koje ćemo isporučiti širom FBiH, uskoro će stići ostatak pošiljke od 20 respiratora, što će biti ukupno 100 novih respiratora”, rekao je premijer Novalić 25. aprila.

Od tada se “otvara se” sve osim kutija respiratora, koje i dalje niko nije vidio.

Razotkrivaju se detalji narudžbe, nabavke i pošiljke respiratora za koje još niko sa sigurnošću ne zna za koju su upotrebu i da li su kvalitetni. Nije poznato ni ko će ih provjeriti, instalirati, održavati i servisirati.

Osamdeset respiratora i dalje stoji u skladištu i nisu dostupni medicinskim radnicima, odnosno potencijalnim pacijentima. Na svu sreću, s obzirom na epidemiološku situaciju, za njima nema ni potrebe.

U cijeli slučaj uključili su se Državna agencija za istrage i zaštitu i Tužilaštvo BiH koje je nakon sedam dana preuzelo predmet od Tužilaštva Kantona Sarajevo. Tek su jučer izuzeti dokumentacija i predmeti koji mogu biti dokazi za eventualno počinjenje krivičnih djela.

Nakon što je firma “Sono Medical” odustala od posla provjere respiratora, a na nagovještaj Agencije za javne nabavke da je posao sumnjiv, nije poznato ko će utvrditi o kakvim se uređajima radi i za koji su nivo upotrebe.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe