Poznati detalji optužnice protiv Almina Hopovca, kandidata za ministra policije FBiH

Protiv Almina Hopovca, kandidat SDP-a za ministra sigurnosti Federacije Bosne 24. marta ove godine podignuta je optužnica. Hopovac se tereti da je prekršio pravosnažnu sudsku odluku.

IZVORklix.ba

Optužnica je podignuta zbog, kako se navodi osnovane sumnje da je u svojstvu službene osobe Ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona iskoristio svoja ovlaštenja u korist državnog službenika Damira Redžića.

Naime, Hopovac se tereti da je protivno pravosnažnoj presudi kojom je Redžiću bilo zabranjeno vršenje poziva, aktivnosti ili funkcija kao rukovodećem državnom službeniku na pet godina, omogućio obavljanje dužnosti za koje je znao da su Redžiću zabranjene.

Prema optužnici Hopovac je znao da je Redžić bio osuđen zbog krivotvorenja potpisa prethodnog ministra, ali je ipak ovlastio Redžića da donosi i potpisuje pojedinačne akte.

Hopovac je optužen da je počinio krivično djelo “Zloupotreba položaja ili ovlaštenja” i krivično djelo “Povreda sudske odluke o zabrani vršenja zvanja, djelatnosti ili dužnosti”, navodi se u optužnici koju je objavila Istraga.ba.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe