POZITIVNE PRIČE // Bračni par Zenković iz Krivaje kod Cazina uspješno se bavi plantažnim uzgojem jagoda (VIDEO)

Među njima je i bračni par Zenković, iz Krivaje kod Cazina.

Plantaža uzgoja organske jagode koja se prostire na oko 2 dunuma, praznik je za oči, kako kupcima tako i slučajnim prolaznicima.

Bez obzira na novonastalu epidemiološku situaciju, vrijedni Krajišnici rade kao da su najbolja vremena za poljoprivredu,i tako već dvije godine.

U pitanju je organski uzgoj jagoda, koji ima više prednosti kod kupaca, za razliku od konvencionalne poljoprivrede, organska je potpuno oslobođena od korištenja sintetičkih đubriva i pesticida, to jest, sve supstance koje se koriste imaju prirodno porijeklo.

Ključni uslovi za dobar uzgoj jagode su potpuna izloženost suncu, dobra provjetrenost, obezbjeđenost dovoljne količine vlage i zaštita od niskih temperatura i proljetnih mrazeva.

Prošle godine sav urod prodali su građanima Cazina, Bihaća i Bosanske Krupe, te se nadaju da će tako biti i ove.

Nešto se mora raditi i od nečega se mora živjeti, skromni smo i zadovoljni sa prinosima, ističe na kraju Jasminka Zenković iz Cazina.

Pored uzgoja jagode, porodica Zenković bavi se i uzgojem kornišona čiji je uzgoj uveliko poznat u Krajini, paprikom te bašta u kojoj je zasađeno više poljoprivrednih kultura.

Više o svemu pogledajte u sljedećem PRILOGU:

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe