15.4 C
Bihać
Utorak, 3 Oktobra, 2023

Poželjela je roditeljima “laku noć” i otišla na spavanje, ujutru je pronašli mrtvu

Devetnaestogodišnja Kortni Partridž Meklenan (Courtney Partridge-McLennan) iz Australije rekla je “laku noć” svojim roditeljima i otišla u sobu na spavanje, jedne večeri u novembru 2019. godine. U jednom trenutku u sljedećim satima devojka je doživjela napad astme. Kada su je roditelji provjerili ujutru, Kortni je bila mrtva.

Roditelji djevojke vjeruju da je smrt njihove kćerke u Novom Južnom Velsu posljedica dima iz obližnjih šumskih požara. Poput mnogih naseljenih područja širom Australije na istoku, grad je posljednjih mjeseci zatrpan dimom.

– Pronađena je sa upaljenim svjetlom na telefonu, kao da je tražila nešto. Inhalator je bio na krevetu pored nje – rekla je njena sestra.

Kortni je dijagnosticirana astma kada je bila dijete, a prema riječima njene sestre, pogoršavalo se kada je bila u blizini zagađenja i prašine.

Nije imala nikakve simptome prije nego što je otišla na spavanje. Bila je zdrava i zato smo svi bili šokirani kada smo saznali da je umrla – dodala je njena sestra.

Preliminarni izvještaj obdukcija za uzrok njene smrti stavio je da je “nepotvrđen”. Međutim, dodala je kako su joj roditelji rekli da njena sestra ima “hiper-ekstenziju pluća” – jedan indikator napada astme.

Prema riječima ljekara, astmatičari su posebno ranjivi u krizi u Australiji koja traje mjesecima.

Gradovi Sidnej, Melburn, Kanbera i Adelejd izmerili su najgora očitavanja o kvalitetu zraka na globalnom nivou.

U ruralnim dijelovima bližim požarima, stanje je još gore.

Dvije sedmice prij nego što je Kortni preminula 28. novembra, požari su gutali Glen Ines, uzrokujući smrt dvoje ljudi.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe