Potvrđena optužnica za “hotel Ključ”: 0čekuje se zakazivanje ročišta za izjašnjenje o krivnji

Predmet je pokrenut na osnovu sumnje da je Šljivar, kao direktor i odgovorna osoba u privrednom društvu d. d. Stari Grad Ključ, sa privrednim društvom d. o. o.

Kantonalni sud u Bihaću potvrdio je optužnicu Tužilaštva Unsko-sanskog kantona protiv Alije Šljivara (68) iz Ključa, Fersada Delalovića (54) iz Ključa i privrednog društva d. o. o. Tempic-FA Ključ. Prvooptuženom se stavlja na teret počinjenje produženog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja, dok se drugooptuženom i trećeoptuženom pravnom licu stavlja na teret davanje dara ili drugih oblika koristi.

Predmet je pokrenut na osnovu sumnje da je Šljivar, kao direktor i odgovorna osoba u privrednom društvu d. d. Stari Grad Ključ, sa privrednim društvom d. o. o. Tempic-FA Ključ zaključio ugovor o prodaji nekretnine zvane Bašta Hotel-Kafana za cijenu od 533.000 KM, a koja je trebala, prema ugovoru, biti plaćena do 30. juna 2013. Tempic-FA pomenutu kupoprodajnu cijenu nikad nije platio društvu Stari Grad Ključ, kao dotadašnjem vlasniku nekretnine, niti je Šljivar kao direktor Starog Grada ikada zahtijevao plaćanje.

Umjesto da plati kupoprodajnu cijenu za prijenos prava vlasništva, Tempic-FA Ključ, zastupan po direktoru Delaloviću, 6. juna 2013. je sa Šljivarom kao fizičkim licem zaključio tri ugovora kojima je Aliji Šljivaru u vlasništvo prenio četiri nekretnine. Te nekretnine koje su mu prenesene Šljivar nikad nije platio društvu Tempic-FA. U optužnici se navodi da je Šljivar, kao direktor d. d. Stari Grad Ključ, na Tempic-FA Ključ prenio vlasništvo nad nekretninom zvanom Bašta Hotel-Kafana i dvorište, a koja nikad nije plaćena društvu Stari Grad Ključ, već njemu i to u vidu stanova koji su mu preneseni u vlasništvo, piše Oslobodjenje.

Inače, firma koja je bila vlasnik hotela d. d. Stari Grad Ključ do gašenja je imala zaposlenike koji nikada nisu izmireni i koji su u više navrata pokretali žalbe, od revizije privatizacije do prijava za počinjeno krivično djelo.

– Na osnovu provedene istrage, saslušanja svjedoka i analize materijalnih dokaza, osnovano se sumnja da su optužena lica počinila krivična djela koja im se stavljaju na teret, ističu iz Tužilaštva USK-a.

U narednom periodu očekuje se zakazivanje ročišta za izjašnjenje o krivnji u Kantonalnom sudu.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe