6.4 C
Bihać
Četvrtak, 7 Decembra, 2023

Potvrđena nova optužnica protiv načelnika Velike Kladuše Fikreta Abdića Babe i njegovih saradnika

Ovaj predmet od samog početka su vodili Zamjenik Glavnog tužioca Adnan Tulić i tužiteljica Merima Mešanović sa svojim saradnicima uz pomoć Federalne uprave policije na čelu sa Ibrahimom Dizdarićem.

Kako portal KRAJINA.BA saznaje, Kantonalni sud u Bihaću je svojim Rješenjem broj: 01 0 K 015885 21 Kps od 16.03.2021. godine u cjelosti potvrdio sve tačke Optužnice koju je ovo Tužilaštvo podiglo protiv Fikreta Abdića, Silić Sulejmana, Pajazetović Fikreta, Kajtezović Selima, Grahović Hašima, Silić Sanje i Galijašević Fatme.

Optuženim licima se stavlja na teret da su počinili više produženih krivičnih djela – Zloupotrebe položaja ili ovlaštenja iz čl.383. KZ F BiH u vezi sa čl.31. i 55. KZ F BiH i krivično djelo – Povreda ravnopravnosti u obavljanju privredne djelatnosti iz čl.241. st.1. KZ F BiH u vezi sa čl.31., 33. i 55. KZ F BiH.

Hapšenje Fikreta Abdića Babe

Optuženom Fikretu Abdiću, kao načelniku Opštine Velika Kladuša se stavlja na teret niz produženih krivičnih djela – Zloupotrebe položaja ili ovlaštenja koja se ogledaju u nezakonitom provođenju postupaka javnih nabavki i favoriziranju jednog ponuđača, tačnije biroa SENNSA iz Velike Kladuše; zatim u nezakonitim unapređenjima državnih službenika; pribavljanju imovinske koristi optuženom Silić Sulejmanu kao tadašnjem rukovodiocu svih službi, pa do najtežeg oblika zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, koji se satoji u tome da je koristeći svoj službeni položaj i politički uticaj nezakonito i protivustavno donosio Budžet Opštine Velika Kladuša za 2019. i 2020. godinu, a sve s ciljem da se za Udruženje za zaštitu nezaposlenih dioničara Agrokomerca i za Opštu kladušku zadrugu nezakonito izvlači tj dodjeljuje novac iz Budžeta, a u kojim Udruženjima je upravo optuženi Fikret Abdić činio upravljačku strukturu i imao odlučujući uticaj.

Kada su u pitanju ostala optužena lica, istima se stavlja na teret da su formalno rukovodili biroom SENSSA u Velikoj Kladuši, koji je imao monopol u izradi dokumentacije za pribavljanje urbanističkih i građevinskih dozvola u Opštini Velika Kladuša, a kojim biroom je de facto upravljao optuženi Silić Sulejman.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe