Potpisan Sporazum o partnerstvu na nivou Unsko-sanskog kantona između političkih stranaka PoMAK, Narod i Pravda i Naša stranka

Danas je u Bihaću ozvaničen Sporazum o programskoj saradnji i partnerstvu na nivou Unsko-sanskog kantona između političkih stranaka Pokret za modernu i aktivnu Krajinu (PoMAK), Narod i Pravda (NIP) i Naša stranka (NS).

Sporazum sadrži niz principa, mjera i projekata za koje su se stranke potpisnice obavezale da će u ih se svom budućem djelovanju na nivou USK pridržavati i zastupati njihovo provođenje. Između ostalog u Sporazumu se navodi da se nestručnost i nekompetentnost kod izbora nosilaca izvršnih funkcija, optužnice, presude ili afere neće tolerirati kada je u pitanju imenovanje na izvršne fukncije u slučaju eventualnog učešća ovog bloka u vlasti. Također, u Sporazumu su pobrojane mjere, reforme i zakonska rješenja na čijem provođenju će insistirati.

S obzirom da ovaj politički blok koji je danas ozvaničen u svom sastavu ima šest poslanika u Skupštini USK, četiri u Federalnom parlamentu i potencijalo jednog u Domu naroda FBiH, to ga čini trećim po snazi političkim blokom u odnosu na NES i SDA.

Kako je na današnjoj konferenciji za medije navedeno, ovakav model političkog djelovanja već je primjenjivan u drugim Kantonima u FBiH, konkretno u Sarajevskom, gdje NiP, NS i SDP čine koaliciju tzv. „Trojka“, pa su potpisnice ovog Sporazuma tokom konferencije, između ostalog, još jednom javno pozvale SDP i DF da im se pridruže i time sačine najjači progresivni blok u USK.

Na pitanja novinara o formiranju parlamentarne većine u Skupštini USK odgovroeno je da je još uvijek rano govoriti o tome, ali da će ovaj blok biti jedinstven u budućim nastupima i pregovorima.

Iako je kreiranje vlasti na USK u mnogome uvjetovano kreiranjem vlasti na nivou Federacije BiH, to ne znači da se ti odnosi moraju preslikati na USK po svaku cijenu, nego da će insistirati na primjeni odredaba iz Sporazuma u budućim razgovorima i pregovorima.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe