3.2 C
Bihać
Srijeda, 30 Novembra, 2022

Potočari: Klanjana dženaza za još 9 žrtava srebreničkog genocida

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari klanjana je dženaza i krenlo se obavljanjem ukopa za 9 žrtava genocida počinjenog u ljeto 1995. godine u Srebrenici. Dženazu-namaz predvodio je reisu-l-ulema islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein efendija Kavazović. On je u svom govoru kazao da bi Srebrenica trebala postati mjesto kulture sjećanja.

„Danas smo se okupili da se molitvom sjetimo najmilijih. Vjerujemo da su naši šehidi živi i da se raduju našem dolasku“, kazao je reis Kavazović.

“Kolika je bila silina zla koja se obrušila na Srebrenicu govore nam i poteškoće s kojima se susrećemo i danas. Sada mnogo jasnije vidimo da se zlo genocida i Srebrenice ne može lako savladati i da će njegov otrov još dugo kružiti. No, život se obnavlja, istina razgoni tamu koja bi htjela vječno vladati ovim gradom. Vjerujem da će muslimani, katolice, Jevreji i pravoslavci naći način da razumiju jedni druge i da jedni drugima pomogne”, dodao je Kavazović.

U specifičnim uslovima ove godine nešto je manje nego inače stiglo na dženazu kako bi odali počast žrtvama srebreničkog genocida. Prije dženaza-namaza upriličen je vjerski dio programa, a nakon toga i proučena ilahija “Šehidi”, a potom i “Srebrenički inferno”.

Nakon toga počelo iznošenje tabuta iz musale Memorijalnog centra.

Preživjeli Srebreničani, članovi porodica ubijenih, prijatelji i komšije na rukama su prenijeli zelene tabute s posmrtnim ostacima do mezara gdje su žrtve genocida našle konačni smiraj poslije 25 godina.

U mezarju Memorijalnog centra Potočari ove godine bit će ukopani:
Sead (Huso) Hasanović, rođen 1971. u Krivačama kod Han Pijeska
Alija (Bekto) Suljić, rođen 1969. u Poznanovićima, Srebrenica
Hasan (Alija) Pezić, rođen 1925. u mjestu Pustoše
Hasib (Šaban) Hasanović, rođen 1970. u Slatini kod Srebrenice
Zuhdija (Suljo) Avdagić, rođen 1947. godine u Novoj Kasabi
Bajro ( Ramo) Salihović, rođen 1943. u Voljavici kod Bratunca
Ibrahim (Hamid) Zukanović, rođen 1941. u Sasama kod Srebrenice
Salko (Ahmo) Ibišević, rođen 1972. godine u Ljuboviji
Kemal (Husein) Musić 1968. rođen u Glogovoj.

Najmlađa žrtva je Salko Ibišević koji je u trenutku smrti imao samo 23 godine, dok je najstarija žrtva sedamdesetogodišnji Hasan Pezić.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe