Postojeće epidemiološke mjere u FBiH ostaju na snazi još 14 dana

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, usvojila informacijuKriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva o epidemiološkoj situaciji izazvanoj pandemijom koronavirusa u FBiH na dan 14.6.2021. godine s prijedlogom naredbi i preporuka Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Usvojene su i naredbe i preporuke ovog štaba koje su donesene s rokom važenja od 14 dana računajući od danas (17.6.2021. godine). Na ovaj način je, praktično, za još 14 dana produženo važenje dosadašnjih mjera.

Vladama kantona, odnosno kantonalnim štabovima ministarstava zdravstva naređeno je uvođenje restriktivnijih mjera na osnovu procjene epidemiološke situacije u kantonu, odnosno općini uz redovno obavještavanje Kriznog štaba FMZ.

Ovaj štab će današnje zaključke, s prilozima, dostaviti kantonalnim ministarstvima zdravstva i njihovim kriznim štabovima, zdravstvenim ustanovama s područja kantona, kliničkim centrima u FBiH, općim, kantonalnim i specijalnim bolnicama putem kriznih štabova kantonalnih ministarstava zdravstva, Federalnoj i kantonalnim upravama za inspekcijske poslove i upravama policija MUP-ova kantona.

U skladu sa zaključkom od 8.1.2021. godine, Vlada FBiH će izvijestiti Parlament FBiH o epidemiološkoj situaciji u FBiH i mjerama koje je donijela s ciljem zaštite zdravlja građana i smanjenja rizika za širenje virusa.

U danas prezentiranoj informaciji je, uz ostalo, navedeno da na nivou Federacije BiH sedmodnevna incidenca iznosi sedam slučajeva na 100.000 stanovnika. U posljednjih sedam dana, najviša sedmodnevna incidenca je zabilježena u Tuzlanskom, Sarajevskom i Unsko-sanskom kantonu. U 23. sedmici su svi sedmični indikatori u padu, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe