Postepena normalizacija rada zdravstvenih ustanova u USK

Članovi Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Unsko-sanskog kantona (USK) najavili su normalizaciju rada zdravstvenih ustanova. Na zajedničkom sastanku definisane su upute za pokretanje i postupanje konsultativno – specijalističkih službi.

– Uputnice koje su prethodno izdane pacijentima, više ne vrijede. Građani se moraju telefonom javiti porodičnom ljekaru i s njim sve dogovarati. Dakle, sve će ići preko porodičnog ljekara, koji će shodno procjeni i strogo definisanoj proceduri upućivati na specijalističke preglede. Na ovaj način ćemo hroničnim bolesnicima omogućiti specijalističke preglede, ali moram naglasiti da će svi pacijenti i dalje prolaziti kroz trijažni šator, odnosno pridržavati se svih ustanovljenih pravila ponašanja u zdravstvenim ustanovama- kazala je kantonalna ministrica zdravstva Nermina Ćemalović.

Iz Kantonalne bolnice “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću naglašeno je da će pokretanje rada specijalističkih odjela biti postepeno i uz dozu opreza.

– Jednostavno nećemo odmah moći u svim službama raditi prijašnjim kapacitetom. Zato molimo pacijente za razumijevanje i strpljenje. Zapravo će domovi zdravlja biti ti koji će početi procese i diktirati tempo postepenog povećanja obima poslova -riječi su direktora bihaćke bolnice Hajrudina Havića.

Od jučer su i privatne stomatološke ordinacije u Unsko-sanskom kantonu počele s pružanjem usluga pacijentima, uz maksimalno poštivanje procedura koje je naložio Federalni zavod za javno zdravstvo.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe