Posljedice čestog i dugotrajnog sjedenja na vaše tijelo

IZVORbody.ba

Moderno društvo nekako je pronašlo način da integriše sjedenje u gotovo svaki aspekt našeg svakodnevnog života. U stvari, postoji dobra šansa da vjerovatno sjedite dok ovo čitate. Uz COVID-19 i prelazak na rad i učenje od kuće, mogućnosti da ostanete vezani za stolicu su veće nego što su ikada prije bile.

Iako naizgled bezopasno, dugotrajno sjedenje zapravo ima zdravstvene posljedice na gotovo svaki aspekt vašeg tijela, od vaših mišića do srca, pa čak i do vaše probave.

Loše zdravlje kičme
Istraživanja pokazuju da sjedenje vrši veći pritisak na kičmu nego stajanje. Što duže sjedite, veća je vjerojatnost da će vam držanje početi da opada – najčešći problemi su naginjanje i držanje glave naprijed. Loše držanje ima brojne zdravstvene posljedice za kičmu, uključujući povećan rizik od ukočenosti mišića i hroničnih bolova u leđima.

Loše zdravlje kukova
Sjedeći položaj prirodno tjera mišiće kukova da se skraćuju i zategnu. Vaši fleksori kuka igraju ključnu ulogu u pokretu i podršci, spajajući kičmu i noge. Iz tog razloga, zategnuti kukovi imaju negativne posljedice za cijelo tijelo kao što su ometanje jednostavnih pokreta, bolovi u donjem dijelu leđa, loše držanje i neravnoteža mišića.

Loše zdravlje kostiju
Dugo sjedenje dovodi do većeg rizika za razvoj koštanih poremećaja poput osteoporoze. Osteoporoza, bolest kostiju koja slabi i razrjeđuje kosti, čini vaše kosti poroznim, krhkim i osjetljivijim na lomove.

Oslabljeni mišići
Kada sjedite, odvajate nekoliko glavnih mišićnih grupa tijela, posebno one na nogama i glutenama. Mišići donjeg dela tijela presudni su za snagu, izdržljivost i stabilnost u uspravnom položaju. Ako se ovo nastavi, vaša mišićna tkiva mogu čak početi nestajati, stanje poznato kao atrofija mišića. Zapamtite, ako ih ne upotrebljavate, gubite ih.

Loša cirkulacija
Dugo sjedenje dovodi do slabe cirkulacije kroz vaše tijelo što uzrokuje da se krv nakupi u nogama. Ovo može dovesti do oticanja i ukočenosti u nogama, stopalima i gležnjevima. Ako se nastavi duže vrijeme, može dovesti i do čira na nogama, varikoznih vena, a u nekim rijetkim slučajevima i duboke venske tromboze (DVT), ozbiljnog zdravstvenog stanja koje nastaje kada se krvni ugrušak formira u veni. Loša cirkulacija također može uzrokovati umor, probleme s probavom, grčeve i poteškoće u koncentrisanju.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]