PORUKA ALIJE IZETBEGOVIĆA STARA 31 GODINU: Građani, budite hrabri..

Na današnji dan prije 31 godinu Bosna i Hercegovina je postala punopravna članica Ujedinjenih nacija. Istog dana, primljene su i Hrvatska i Slovenija.

Generalnoj skupštini UN-a, 22. maja 1992. godine obratio se tadašnji ministar vanjskih poslova Republike BiH – Haris Silajdžić, a prijemu je prisustvovao i predsjedavajući državnog Predsjedništva Alija Izetbegović.

Jadranko Katana, tadašnji reporter Hayat TV, prvi je imao izjavu Alije Izetbegovića.

To je pobjeda BiH, međunarodna, još jedna pobjeda na političkom planu. Obavješteni smo da je istovremeno primljena Slovenija i Hrvatska. Uputili smo čestitke i izrazili uvjerenje da će ove teškoće nastale agresijom na Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku biti savladane skoro. Kažu da je ovo najkraći termin u kojem je jedna nezavisna država primljena. To je znak da međunarodna zajednica stoji iza BiH pa je za očekivati da će ta podrška biti i konkretnija. Ovo su teška vremena, ovo je izvjesno ohrabrenje za nas. Građani, budite hrabri, izdržite ova iskušenja. Nadam se da ćemo preživjeti, ako sami sebi pomognemo. Podržat će nas Međunarodna zajednica – govorio je tada rahmetli Alija Izetbegović, prvi predsjednik RBiH.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe