17.9 C
Bihać
Četvrtak, 19 Maja, 2022

Portal KRAJINA.BA došao u posjed Glavnog projekta za rekonstrukciju Smaragdnog mosta u Bihaću: Saznajte šta se sve uradilo i koliko je koštalo

Svi već znamo da se već skoro 4 godine čeka na rekonstrukciju Smaragdnog mosta u strogom centru Bihaća. Ne tako davno, ovaj most je svojom pojavom bio jedan od najatraktivnijih mostova na našem kantonu.

Stari izgled mosta
Stari izgled mosta

Nažalost, veoma brzo je uništen, što zbog činjenice da je u tom periodu most Alije Izetbegovića bio zatvoren te je preko Smaragdnog mosta prelazio jako velik broj građana, što pješice, što biciklima ili motorima, ali i zbog huligana koji su doslovno čupali pleksigas sa istog, uništavali rasvjetu i direktno učestvovali u uništenju našeg Smaragdnog mosta.

Uništeni most

Pune 4 godine mandata Gradonačelnika Emdžada Galijaševića nije se ništa uradilo po pitanju rekonstrukcije mosta. Zatim, na vlast dolazi Šuhret Fazlić i na nagovor građana i svojih radnih kolega kreće se u proceduru rekonstrukcije.

Međutim, to nimalo nije bio lak zadatak s obzirom da je JU “Zavod za prostorno uređenje” nekoliko puta raspisivao Javni poziv, ali se nijedna firma nije javljala. Nakon nekoliko pokušaja, napokon je urodilo plodom i za rekonstrukciju Smaragdnog mosta javlja se firma “MIG-Elektro” doo iz Mrkonjić Grada sa ponudom 119,946,06 KM.

Danas kada su radovi pri kraju, most je dobio novi izgled, a priče su krenule većinom u negativnom smjeru i to ponajviše zbog navodno abnormalno visoke cijene rekonstrukcije Smaragdnog mosta.

Kako bi građani Bihaća dobili pravu informaciju, redakcija KRAJINA.BA portala je odlučila istražiti o kakvim se zapravo radovima radi, te smo iz tog razloga napravili nekoliko fotografija mosta te došli u posjed Glavnog projekta iz kojeg smo saznali šta se sve uradilo na mostu i koliko je to koštalo. Da li je ova investicija precjenjena ili nije, ostavljamo građanima da sami procjene nakon što pregledaju sve dokumente u prilogu.

Planirana financijska konstrukcija mosta

  • PRIPREMNI I DEMONTAŽNI RADOVI – Ukupno 12,195,00 KM
  • BRAVARSKI RADOVI – Ukupno 48.500,00 KM
  • TESARSKI RADOVI  – Ukupno 16,700,00 KM
  • KAMENOREZAČKI RADOVI – Ukupno 1,400,00 KM
  • ELEKTROINSTALATERSKI RADOVI – Ukupno 28,340,00 KM

GRAĐEVINSKO-ZANATRSKI RADOVI UKUPNO 107,135,00 KM bez PDV-a tj. 125.347,95 KM sa PDV-om.

Idemo redom…

Originalni predračuni za pripremne i demontažne radove, bravarske radove, tesarske radove, kamenorezačke i elektroinstalaterske radove:

Trenutno, Smaragdni most izgleda ovako, a kakav će biti kad se svi radovi završe, uskoro ćemo saznati.

Ukoliko se neko razumije u projekte i želi pogledati kompletan Glavni projekat moguće ga je pogledati klikom na PROJEKAT SMARAGDNI MOST

 

 

 

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se