Bosanski Petrovac ima dugodišnju tradiciju proizvodnje heljde. Ove godine poljoprivrednici iz ove općine zasijali su ovu žitaricu na površini od 15 hektara. Raduje činjenica da među proizvođačima heljde u Bosanskom Petrovcu i mladih koji svoju budućnost vide u ostanku na selu i bavljenju poljoprivredom…
BOSANSKI PETROVAC, 23. augusta – David Radošević po završetku fakulteta u Banjaluci odlučio se vratiti u rodno selo Vrtoče kod Bosanskog Petrovca i baviti se poljoprivrendom proizvodnjom. Sve je krenulo iz, kako kaže, ljubavi i hobija. Prije četiri godine počeo je uzgajati heljdu na malim a potom sve većim površinama. Više od poolovine prinosa otkupljuje poljoprivredna zadruga a ostatak Radošević plasira na svom seoskom domaćinstvu. Kaže da plasiraju heljdino brašno u prodaji na ovom području ali i proizvode.
Ove godine su bili povoljni klimatski uvjeti za proizvodnju heljde i Radošević očekuje urod od 1,5 tone po hektaru, Ova poljoprivredna kultura, kako ističe ne traži puno ulaganja, sije se jednom godišnje i ima sposobnost da raste i u nepovoljnijim uvjetima. Pogoduju joj više nadmorske visine, a ne treba joj ni puno vlage s obzirom da ona iz rose dobija dovoljnu količinu.