18.2 C
Bihać
Četvrtak, 26 Maja, 2022

Pomirena Krajina, procvjetala Bosna

Jedan od rijetkih pozitivnih potencijala koje migrantska kriza može imati u USK-u jeste pomirenje zavađenog naroda na koje se čekalo nepunih 30 godina. Bilo je i ranije pokušaja, od Odluke Alije Izetbegovića o amnestiji i pomilovanju pripadnika Autonomne pokrajine Zapadna Bosna iz 1998. godine, do Odluke Vijeća za fetve Rijaseta IZBiH kada su 2013. godine ukinuli famoznu Fetvu bihaćkog muftije Hasana Makića koja je donesena 1993, u jeku sukoba u Krajini, koji su se još nazivali međumuslimanski i bratoubilački rat.

Tigar protiv ostalih

Danas, u trećoj godini migrantske krize u USK-u, sve su glasnije optužbe iz Krajine u pravcu rukovodstva SDA i IZBiH da prešutno podržavaju migrantsku braću po vjeri nauštrb svojih Bošnjaka. Ti glasovi iz Velike Kladuše i iz Bihaća bili su najavili prošlosubotnji antimigrantski protest u Bihaću kao ujedinjavanje i pomirenje Krajine.

Nije idealno da se dva pomire samo zbog trećeg, ali jedino strana prijetnja može od neprijatelja napraviti saveznike, stara je poslovica.

Bihaćki youtuber, novinar i influenser Fikro Bosnić napisao je da je na protestima dočekao od Kladušana da kažu “pogriješili smo” i da se osjetio laganim, ponosnim i sretnim.
– Mi i Kladuša pišemo nešto što se zove jedinstvo. Podržavao sam vašu borbu jer smo u istim govnima, sad ću to raditi jer smo jedno i počinjemo živjeti kao braća, kazao je, između ostalog, Bosnić.
Ali njegov entuzijazam, kao i mnogih drugih, splahnuo je nakon što se oglasio i ratni komandant Hamdija Abdić Tigar, inače parlamentarni zastupnik SDA.
Tigar je prvo protestovao što je Sej Ramić usred Bihaća ratnog komandira autonomije nazvao herojem. Pritom je pobrkao Seada Karajića Bajkinog (on je letvom krenuo na autobus s migrantima) koji je u vrijeme rata bio maloljetan. Tigar je nakon toga ljudski priznao grešku i izvinio se.
Ipak, dalje nije mijenjao kurs, nego je objavio fotografiju govornika sa protesta Envera Munjakovića iz Velike Kladuše kako sjedi sa Fikretom Abdićem prije nekoliko mjeseci.
– Ipak je ovoga najavio kao heroja na protestima u Bihaću, također Enver je dočekivao Legiju i ostale zlotvore na ručku u svojoj kući. Sami procijenite treba li sa ovakvima praviti saveze, napisao je Tigar.

A Enver Munjaković nam je potvrdio da je bio suradnik Fikreta Abdića kroz udruženje nezaposlenih dioničara AC-a, iz kojeg kaže da se distancirao prije tri godine, a da je sa takve prigode i nastala fotografija.
– Ja jesam u ratu mobilisan u TO, jedno vrijeme i u 505. bužimsku brigadu, ali nikad nisam bio pripadnik oružanih formacija APZP-a, pogotovo im nisam pravio ručkove i Legiju ne poznajem, kazao nam je Munjaković.
On tvrdi da je neko od zlonamjernika iz Velike Kladuše plasirao Tigru neistinite informacije te da vjeruje da Tigar nije zlonamjeran. Također je nastojao istaći da najavljivano pomirenje i jedinstvo Krajišnika, uzrokovano migrantskom krizom, postoji i da opstaje.
Zatim u vidu treba imati još jednu stvar: iako su Kladušani insistirali da na skupovima ne smije biti politike, da su Krajišnici bez politike jači, Hamdija Abdić Tigar je tačno upozorio na činjenicu da je Sej Ramić i kandidat za gradonačelnika Bihaća. Munjaković to prihvata za grešku, međutim još uvijek u Bihaću Sej Ramić je jedini voljan da se stavi na čelo antimigrantskog pokreta.

Velika Kladuša vas poziva na jedinstvo Krajišnika, pisalo je na glavnom transparentu sa antimigrantskih protesta

U antifašističkom Bihaću nije moguće biti taj a da se ne bude izloženo pritiscima socijalnog posramljivanja, te teškim riječima kao što su ksenofob, fašist, rasist ili nacist.

Rame uz rame

Dakle, višestruke su prepreke pomirenju Krajišnika, ali ljudi poput Seada Karajića Bajkinog bili su puni optimizma i jučer.
– Ako Bog da stiže mir i pomirenje za sve nas u USK-u, bićemo rame uz rame. I Bosna naša uskoro će procvjetati uz nas sve, samo da se otmemo migrantima od kojih smo sve više zarobljeni, poručio je Bajkin, čovjek koji je sa jednom letvom i jednim Unatransovim autobusom pokrenuo više dijaloga u Krajini nego ijedna bošnjačka partija do sada.
Ogroman broj promigrantski nastrojenih Krajišnika trenutno nisu dio ovih dijaloga, oni upozoravaju na nesretnu sudbinu migranata koja može postati i teža.

Izvor: cazin.net

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se