17 C
Bihać
Ponedjeljak, 26 Septembra, 2022

POMAK: RTVUSK režimski medij ili servis u službi građana USK!? (VIDEO)

Gradonačelnik Šuhret Fazlić dao je izjavu za medijsku kuću Radio-televizija Unsko-sanskog kantona. Da li je nastup novinarke ove televizije pristran i tendenciozan ostavljamo na procjenu građanima i drugim profesionalnim medijskim djelatnicima.
Od 12-minutnog razgovora na temu aerodroma u prilogu je emitirano tek 40 sekundi iz konteksta izvučenog dijela odgovora gradonačelnika Fazlića, što je postao svojstven način rada dotične novinarke, dok je drugi dio priloga uglavnom zasnovan na insinuacijama, poluinformacijama, pretpostavkama i tračevima.

Video prilog

– Prema planu utroška sredstava koji je dostavljen Vladi FBiH za 25 miliona KM predviđenih u Budžetu FBiH za izgradnju Aerodroma Bihać najveći dio sredstava, ukoliko budu doznačena, trebao bi biti utrošen na izgradnju piste u dužini od 1200 metara, a ostatak na opremanje piste, gradnju kontrolnog tornja, odvođenju otpadnih voda, kanalizaciju i izradu projekte dokumentacije za most preko Une. Kako se sa 25 miliona KM cjelokupan projekat aerodroma, koji podrazumijeva pistu od 2200 metara, ne može završiti, cilj je raditi fazno i završiti prvu fazu kako bi se u narednih godinu do dvije dana aerodrom u manjem obimu, za manje avione do 70 putnika, stavio u funkciju. To ne znači da se pista skraćuje ili odustaje od prvobitnog projekta, nego da će se isti raditi u fazama u skladu sa raspoloživim sredstvima i eventualnom investiranju zasnovanim na javno-privatnom partnertvu, sve do zaokruživanja cjelokupnog projekta. Posebno zabrinjava činjenica da su upravo oni koji su na političkom poligonu dovode u pitanje projekat Bihaćkog aerodroma uputili Vladi FBiH zvaničan zahtjev da se aerodrom gradi u Cazinu…
Nije ovo prvi put da se rukovodstvo medijske kuće koju finansiraju građani, odnosno poreski obvezinici putem Budžeta i od koje se očekuje objektivnost i nepristranost, stavlja u službu politike, naručenih priloga i pokušaja kreiranja političkih afera tamo gdje one ne postoje, a na štetu projekata od značaja za Grad.
Kada je u pitanju Grad Bihać i gradonačelnik Šuhret Fazlić takvim situacijama svjedočili smo i prilikom TV debate za Lokalne izbore 2020. godine, ali i tokom političke kampanje kada je na istu temu također sličan tendenciozni politički motiviran prilog kreiran i emitiran noć uoči izborne šutnje.
Čak i običnim gledaocima postalo je primjetno da u prvim minutama Dnevnika RTVUSK Grad Bihać može dobiti medijski prostor samo ako postoji tendencija da se nešto negativno prikaže, dok se pozitivne priče iz Bihaća skoro potpuno zanemaruju. Primjetno je također da se ovaj javni medij stavlja isključivo u službu vladajuće političke garniture na USK-a, prema kojoj kritički osvrt potpuno izostaje.
Za takav način rada naravno nisu odgovorni vrijedni uposlenici te medijske kuće, nego uredništvo i politički postavljeno podobno rukovodstvo koje političke zadatke očito stavlja ispred osnovnih postulata novinarske profesije.

spot_img
spot_img
Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

spot_img
spot_img

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se