1.2 C
Bihać
Petak, 8 Decembra, 2023

Političke turbulencije u USK: SDA kuka što nije u vlasti, pozicija im odgovorila

Nastavljaju se političke turbulencije u Unsko-sanskom kantonu.

Nakon što jučer nije održana vanredna sjednica Skupštine USK, SDA je izdala dva saopćenja. U prvom traže ostavku premijera Mustafe Ružnića i Vlada USK, jer nemaju većinu, a u drugom prozivaju stranke koje čine vlast u USK.

Iz SDA kažu da je cilj A-SDA, SDP-a, NiP-a, NS-,a i NB-a bio samo da izbace SDA iz kantonalne vlasti.

“U tome su i uspjeli u prethodne dvije godine, ali nisu odgovorili zadatku koji ima izvršna i zakonodavna vlast u rješavanju problema građana i poboljšanju njihovog životnog standarda”, navodi se u saopćenju SDA, u kojem se pitaju ko ima stvarnu podršku građana USK.

Sad je stigao odgovor stranaka koji čine vlast.

“Iako SDA ima najduže parlamentarno iskustvo u Skupštini Kantona izgleda da je nužno podsjetiti ih da je za smjenu ili ostavku premijera i Vlade USK neophodno obezbjediti potrebnu većinu u Skupštini, odnosno 16 ruku kojih, usput kazano, nemaju već treću godinu.

Ne bi trebalo biti teško za shvatiti ali da ipak pojasnimo: kada donesete dovoljan broj potpisa mi smo demokratski voljni razmotriti i ostavku koju tražite zadnjih dana. Kako se pozivate na druge kantone i ostavke koje su se desile u istima, moramo vas upoznati da su se i one desile zahvaljujući većini koja je i vama potrebna”, navodi se u zajedničkom saopćenju A-SDA, SDP-a, NiP-a i NB-a.

“Još nekoliko ilustrativnih primjera s kojima biste trebali bolje shvatiti cijeli proces:

Zbog minimuma političke korektnosti i principijelnosti zastupnik Duraković (PoMak) je trebao prvo od svoga ministra Damira Omerdića tražiti ostavku, jer je to jedini logičan politički slijed nakon sve glasnijih stavova da PoMak nije dio većine. Kada je u pitanju zastupnica Alibabić (Naša stranka) pozivamo istu da razmisli da li ima još kakvih ličnih zahtjeva da joj riješi ova skupštinska većina i Vlada Kantona, ako je sve rješeno onda možemo razgovarati o ostavkama i smjenama. Također pozivamo Našu stranku da se očituje oko koalicije sa SDA”.

Oni podsjećaju da su Pomak i Naša stranka bili dio većine i da su njihovi zahtjevi bili megalomanski u odnosu na druge klubove, a da su se i bez obzira na ispunjene zahtjeve ponašali različito od sjednice do sjednice.

“U tom pogledu imaju najmanje pravo na prozivanja te tražimo od zastupnika Pomaka i NS istinito tumačenje blokade Skupštine nakon što su ostvarili sve svoje ciljeve”, zaključuje se u saopćenju.

Uvažavajući dugogodišnje iskustvo u upravljanju kantonom i svim procesima svih vas koji se oglašavate saopćenjima u kojima tražite smjenu Vlade, pozivamo vas da skupite tih 16 potpisa, uzmete tako željenu vlast i pokažete (iako pokazujete već godinama) svoje sposobnosti i stručnost, te prestanete u međuvremenu maltretirati javnost i građane kantona.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe