15.1 C
Bihać
Subota, 23 Septembra, 2023

Policija u Sarajevu: Kazne za nepoštivanje mjera zabrane kretanja su do 1.500 KM

IZVORavaz.ba

S obzirom na to da je Federalni štab civilne zaštite donio Naredbu o zabrani kretanja osobama mlađim od 18 i starijim od 65 godina, ovom prilikom, uvažavajući činjenicu da su za njeno provođenje zadužena kantonalna ministarstva unutrašnjih poslova, apeliramo na građane Kantona Sarajevo da se strogo pridržavaju te naredbe.

– Posebno naglašavamo da će policijski službenici Uprave policije MUP-a KS vršiti obilazak terena (ulica, parkova, igrališta i drugih površina) s ciljem kontrole poštivanja naloženih mjera.

U slučaju da se uoče pojedinci koji se ne pridržavaju naloženih mjera, isti mogu biti sankcionirani od policijskih službenika izdavanjem prekršajnog naloga na način da se kazne novčanom kaznom od 500 do 1.500 KM, zbog ne postupanja po naredbama ili rješenjima nadležnih organa kojim se ograničava ili zabranjuje pristup, kretanje ili zadržavanje na određenom mjestu.

U slučaju da se radi o djeci, odnosno maloljetnicima, za prekršaj mogu odgovarati roditelji, odnosno staratelji, te se njima mogu izreći novčane kazne od 400 do 1.200 KM.

Osim roditelja, odnosno, staratelja, ako se radi o maloljetnicima uzrasta od 14 do 16, odnosno od 16 do 18 godina, s obzirom na to da su oni prekršajno odgovorni, također i protiv njih mogu biti preduzete mjere u skladu sa Zakonom o prekršajima, te se pokrenuti prekršajni postupci podnošenjem zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka nadležnom sudu.

Zbog svega navedenog, skrećemo pažnju roditeljima, odnosno starateljima, da utječu na djecu, odnosno maloljetnike, i spriječe kršenje Naredbe o zabrani kretanja navedenih kategorija, kao što apeliramo i na starije od 65 godina da se suzdrže od bilo koje vrste kretanja van svog stambenog prostora.

Pokažimo maksimalnu odgovornost u odnosu na stanje u kojem se nalazimo i poštujmo naredbe i upute nadležnih organa i institucija, kao i policijskih službenika Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo – navedeno je u saopćenju.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe