14.1 C
Bihać
Subota, 30 Septembra, 2023

Policija pretresa prostorije Federalne uprave civilne zaštite (VIDEO)

IZVORklix.ba

Pretres se dovodi u vezu sa slučajem uvoza respiratora iz Narodne Republike Kine posredstvom poljoprivredne firme iz Srebrenice “Srebrena malina”.

Podsjetimo da je SIPA od aerodromske službe u Sarajevu, kao i tamošnje Carinske nedavno tražila svu papirlogiju vezano za nabavku medicinske opreme koja je nabavljana u zadnjem periodu.

U ponedjlejak je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine odlučilo preuzeti od Tužilaštva Kantona SArajevo istragu o slučaju vezanom za nabavku respiratora.

Podsjetimo, ugovor vrijedan 10,5 miliona KM potpisali su direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik firme “FH Srebrena malina” Fikret Hodžić.

Sporne faktori u nabavci respiratora jeste sama cijena aparata koja je od početka sumnjica, njihova kvaliteta, činjenica da medicinsku opremu nabavlja poljoprivredna kompanija koja usput nije bila registrovana u sistemu javnih nabavki.

Također, “Srebrena malina” dobila je dozvolu Agencije za lijekove i medicinska sredstva da može uvesti medicinsku opremu tek nakon što je ugovor o nabavci opreme potpisan.

Dalje, u Bosnu i Hercegovinu je stiglo 80 od 100 naručenih respiratora i nije poznato kada bi ostatak mogao biti dostavljen. Kutije koje se nalaze u Sarajevu još nisu otvorene jer čelnici kompanije Sono Medical čiji bi stručnjaci trebali navodno pregledati respiratore čekaju da se za taj proces osiguraju zakonom predviđeni uslovi.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe