14.8 C
Bihać
Subota, 2 Decembra, 2023

Polaganje cvijeća u Bihaću povodom 28. godišnjice formiranja Odreda za specijalna dejstva 5. korpusa Armije R BiH

Ove godine i pored pandemije koronavirusa u našoj zemlji, a samim tim i u gradu Bihaću, delegacija grada Bihaća i Ministarstva za pitanja boraca USK-a zajedno sa ratnim komandantom Odreda polaganjem cvijeća na mezarju Humci i katoličkom groblju Žegar obilježila je 28. godišnjicu formiranja Odreda za specijalna dejstva 5. korpusa Armije R BiH.

O ratnom putu i uspjesima Odreda u odbrani tadašnjeg Bihaćkog okruga prisutnima je govorio prvi komandant Senad Šarganović. On je istakao da je Odred u najvažnijim trenucima u odbrani okruga pokazao spremnost, obučenost i odgovornost i zaustavio agresora u nakani da u prvim mjesecima agresije ovlada slobodnom teritorijom.

“Hrabri borci Odreda u prvim mjesecima agresije na našu domovinu bili su zajedno sa ostalim patriotima prvi na braniku i pokazali agresoru da neće uspjeti u svom naumu. Zato i danas 28. godina poslije veliko hvala svim pripadnicima Odreda, a posebno porodicama šehida i poginulih boraca na nemjerljivom doprinosu odbrani naše države”- naglasio je gradonačelnik Fazlić.

Odred za specijalna dejstva formiran je 7. aprila 1992. godine, a rasformiran 15. marta 1994.godine. Kroz Odred je prošlo više od 1.000 boraca, od kojih je 46 dalo živote za državu BiH, njih 130 je lakše ili teže ranjeno, dok se 2 borca vode kao nestali.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe