2.8 C
Bihać
Utorak, 29 Novembra, 2022

Pokretna bolnica iz RS prodana Turskoj za duplo više novca

Republičko javno tužiteljstvo i dalje istražuje način nabavke mobilne bolnice u Republici Srpskoj. Bolnica koja je danima bila u središtu javnosti zbog sumnji u nezakonite radnje okončana je raskidom ugovora s dobavljačem – kompanijom “Balkan Global” iz Bijeljine.

U međuvremenu, iz ove kompanije priopćeno je kako je sporna bolnica prodana turskoj kompaniji za dvostruko veći iznos koji je bio nuđen vlastima Republike Srpske. Vlasnik kompanije “Balkan global” iz Bijeljine Slavenko Ristić izjavio je da je pokretna bolnica koju je nudio Republici Srpskoj po cijeni od 4,29 milijuna maraka, u svrhu pomoći, bez zarade i profita prodao jednoj kompaniji u Turskoj za oko pet milijuna eura.

Ristić je istaknuo i kako se bolnica ne sastoji samo od šatora, kao što su pojedinci tvrdili, već da uz nju idu kirurške stolice, digitalni rendgeni, klimatizacija i sve što je potrebno za liječenje u vrijeme bilo kakve elementarne nepogode, pa i u slučaju pandemije koronavirusa. ”Jednostavno, ne želim više diskutirati bilo što u vezi pokretne bolnice. Međutim, evo sreća nas je poslužila i to je bilo i za očekivati. Takvi objekti u svijetu koštaju između sedam i 12 milijuna eura. Mi smo vrlo brzo pronašli kupca. Jednu tursku kompaniju, koja je za potrebe svoje države kupila tu mobilnu bolnicu i evo u procesu smo realizacije i isporuke te bolnice”, kaže Ristić.

Priča o mobilnoj bolnici danima je okupirala pažnju javnosti. O njoj se pričalo i na sjednici Narodne skupštine, 1. jula. U PDP-u, koji je bio jedan od najglasnijih kritičara nabavke mobilne bolnice, i dalje tvrde da je odluka Štaba za vanredne situacije da se raskine ugovor s “Global Balkanom” potvrda da postoje nezakonite radnje u vezi s tom nabavkom.

Vlada Republike Srpske 21. marta donijela je odluku da po hitnoj proceduri, posredstvom Instituta za javno zdravstvo RS bude provedena procedura za nabavku pokretne bolnice sa 500 bolničkih kreveta i cijelom pratećom opremom, površine od 6.000 četvornih metara. Zbog neizvršenih ugovornih obveza isporučitelja, Republički štab naložio je Institutu 29. maja da traži jednostrano raskidanje ugovora s dobavljačem pokretne bolnice, poduzećem “Balkan global”, te povrat 4,29 milijuna KM, koliko je plaćena mobilna bolnica.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se